Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Tábořiště Tábor Barrandov v Miřetíně u Skutče

tabor-barrandov (10).jpg

Nově zrekonstruované plně vybavené tábořiště pro 100 – 250 osob na samotě o ploše 3 ha, uprostřed lesů malebného údolí říčky Krounky v Pardubickém kraji, plně funkční i za nepříznivých povětrnostních podmínek, založené už v roce 1939!

Popis lokality:

Areál Tábora Barrandov je jedním z nejdéle provozovaných a nejlépe vybavených letních tábořišť v České republice. Leží na území Města Proseč v okresu Chrudim, uprostřed lesů v malebném údolí říčky Krounky zvaném Kablaně, mezi obcemi Otradov, Miřetín a Česká Rybná. Areál patří do katastrálního území Miřetín a celý je součástí přírodního parku Údolí Krounky a Novohradky. Kolem areálu tábora vede červená turistická značka a cyklotrasa Mikroregionu Maštale číslo 2. Celá oblast, ve které se tábor nachází, se vyznačuje nenarušeným a velmi čistým životním prostředím, což je jedna z jeho velmi cenných deviz (poblíž se v regionu mj. nachází Hamzova odborná dětská léčebna Luže – Košumberk zabývající se kromě jiného také onemocněními dýchacího ústrojí a oblíbené pískovcové skalní útvary Toulovcovy Maštale). Tábor je plně funkční i v době nepříznivých povětrnostních podmínek, např. déletrvajících dešťů. Tábořiště bylo a je po celou dobu své existence od roku 1939 provozováno ve prospěch dětí a mládeže. Nikdy nebylo využíváno k podnikatelské činnosti. Termíny, které vlastník nevyužije pro pořádání vlastních akcí, nabízí k dispozici jiným subjektům pracujícím s dětmi a mládeží.

Historie tábořiště:

Na Táboře Barrandov vyrostly děti předních československých filmařů, např. režisérů Václava Vorlíčka, Juraje Jakubiska, Karla Smyczka, Františka Vláčila, Juraje Herze, Evalda Schorma, Marie Poledňákové, Miloslava Šmídmajera či scénáristů Zdeňka Svěráka, Jaroslava Dietla, Vladimíra Körnera, herců Heleny Růžičkové, Karla Augusty a dalších. Tábor Barrandov je oblíbeným výletním cílem – v roce 1990 natočil v reáliích tábora režisér Ondřej Trojan svůj kultovní film Pějme píseň dohola. Scénář k němu napsali Jan Hřebejk a Petr Jarchovský. Pro všechny tři dnes vyhlášené tvůrce to byl jejich první celovečerní snímek. Na plátně kin se v něm také poprvé jako čtrnáctiletá objevila pozdější držitelka pěti Českých lvů herečka Anna Geislerová.

V Kablaních organizovaly stanové tábory různé spolky již ve dvacátých a třicátých letech 20. století. Zásluhou Dr. Josefa Talacka, předsedy Ústřední komise sociální Magistrátu hl. m. Prahy a rodáka z České Rybné, byla v Kablaních v roce 1939 zřízena „Prázdninovou osada hl. m. Prahy“, resp. „Lesní tábor“ Magistrátu hl. m. Prahy. V době druhé světové války objekt sloužil krátce i jako výcvikový tábor pro německou mládež. V roce 1945 byla v areálu tábora dočasně zřízena kasárna Rudé armády. V druhé polovině padesátých let získal celý areál do vlastnictví Československý státní film a organizovaly se v něm letní pionýrské tábory Revolučního odborového hnutí Filmového studia Barrandov, resp. letní dětské tábory nástupnické odborové organizace po roce 1989. V letech 1994 – 2014 byl areál pronajímán komerčním subjektům. ZO KINOS Barrandov Studio společně s Duhou Miřetín a Barrandov Studiem po celou tuto dobu usilovaly o zachování tradice filmařských táborů. V roce 2015 se jim podařilo areál v Miřetíně získat do vlastnictví. Ten prošel nákladnou rekonstrukcí. Během v něm bylo zdarma odpracováno přes třicet tisíc brigádnických hodin a na jeho opravu přispěla řada donátorů, včetně Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy ČR, Pardubického kraje, města Proseč, Státního fondu životního prostředí ČR a Státního zemědělského a intervenčního fondu ČR.

Základní informace:

Adresa: Tábor Barrandov, Miřetín 68, 539 44 Proseč u Skutče, tel.: 469 321 240

Plocha parcely: 3 ha

Užitná plocha: 1854 m2

Umístění objektu: Samota

Elektřina: 230 V, 400 V

Vaření: Elektřina, plyn (propan-butanové rozvody)

Voda: Vlastní zdroj pro celý objekt, obecní vodovod, vlastní ohřev vody; v areálu tábora se nachází několik požárních hydrantů.

Vytápění: Částečné ústředním teplovodním topením, kamny na tuhá paliva a elektrickými radiátory

Poloha objektu: Samostatný

Příjezdová cesta: Zpevněná štěrková sjízdná pro autobusy (most přes řeku do tábora má nosnost 30 t)

Kapacita: 250 osob (ideální pro tábory 130 – 180 dětí + personál)

Majitel areálu/organizátor tábora: DUHA Miřetín, IČ: 69304548 a ZO KINOS Barrandov Studio, IČ: 72556951

Kontaktní osoba: Ing. Radan Kukal, vedoucí střediska Tábor – tel.: 776 044 171, poštovní adresa vlastníka: Tábor Barrandov, Kříženeckého nám. 322/5, 152 00 Praha 5, e-mail: info@taborbarrandov.cz

Ubytování:

  • 28 x čtyřlůžková dřevěná chatička MDU s elektřinou, část z nich zateplená a vytápěná ústředním topením
  • 67 x dvoulůžkový stan s dřevěnou podlážkou, postelemi a skříňkou
  • 1 x dřevěná chata pro vedení tábora s dvěma jednolůžkovými místnostmi s elektřinou
  • 1 x tzv. „marodka“ – dřevěná chata s vlastní toaletou, sprchou, kuchyňkou a dalšími třemi místnostmi, které většinou slouží jako ošetřovna, pokoj pro nemocné, izolace a místnost pro zdravotníka (8 lůžek, elektřina, plyn, ústřední topení).
  • 1x dřevěná chata „Gizela“ pro kuchyňský personál (4 pokoje pro 10 osob s elektřinou a ústředním topením)

Stravování:

Plně vybavená kuchyně pro hromadné stravování nádobím a profesionálními stroji a zařízením. Mimo jiné: 1x konvektomat Rational SCC 101 E, termobox, režon, 1x elektrická smažící dvojpánev Rational iVario Pro 2-S, 1x elektrická smažící dvojpánev ASCOBLOC, 2x elektrický varný kotel ALBA KE 12, 1x elektrický varný kotel ALBA KE 15, 1 x kombinovaný sporák ALBA SPE 40, 1x plynový sporák Mora, 1x plynová stolička ASCOBLOC, 1x cukrářská trojpec ALBA TPE 30, 2x universální šlehací a hnětací stroj ALBA RE 22, 1x pec na pizzu RedFox E-4, 1x dvojfritéza, 1x nářezový stroj, 1x varná konvice, 1x mikrovlnná trouba, 5 x lednička, 2x mrazák, nerezový kout na mytí a uskladněný bílého nádobí s průběžnou myčkou Hobart Ecomax 602, nerezový kout na mytí černého nádobí, klimatizovaný sklad ovoce a zeleniny s elektrickou škrabkou KB 325, nerezovým dvojdřezem, 1x suchý sklad, poloprofesionální automatická pračká a sušička prádla (Whirlpool AWG912/PRO a AWZ9CD/PRO), .

Sociální zařízení:

Toalety v dostatečném množství jsou umístěny v přízemí zděné budovy jídelny. Tamtéž se nachází i bezbariérové WC a sprcha. Umývárny a sprchy se nachází v suterénu budovy jídelny.  Marodka má vlastní toaletu i sprchu, stejně tak i kuchyně.

Budovy pro činnost s dětmi:

V táboře se nachází dvě dřevěné klubovny, jídelna, zastřešená venkovní jídelna a sněmovní týpí o průměru 9 m se zateplenou dřevěnou podlahou s možností rozdělávání ohně. V případě potřeby je možné postavit vojenský stan vz. 65 o rozměrech 6×6, 6×9, nebo 6x 12m. K jídelně se právě realizuje zděná přístavba s dalšími vytápěnými klubovnami a vybavenou kuchyňkou pro táborové vedoucí (kolaudace 5/2024).

Zázemí pro oddíláky:

V jedné z dřevěných kluboven je speciální prostorná místnost pro vedoucí/lektory vybavená lednicemi, vařičem, a kamny na tuhá paliva, kde mohou odpočívat, připravovat program, ohřívat si stravu. Součástí dřevěné budovy, ve které se nachází klubovna pro děti a klubovna pro oddíláky, je i sklad sportovního materiálu.

Sportovní a kulturní vyžití:

Přímo v táboře je volejbalové hřiště a malé fotbalové hřiště, 3 stoly na ping-pong, lanové centrum s nízkými i vysokými lanovými lávkami, skála osazená několika lanovými cestami a bohatě vybavený sklad sportovního náčiní. Kolem tábora teče říčka Krounka, kde je možné cachtání. V pěším dosahu je pět koupališť, včetně moderního areálu s tobogány. Na území Proseče, jehož je Miřetín městkou částí, začínají oblíbené pískovcové skály Toulovcovy Maštale s několika rozhlednami a rozsáhlou sítí značených cyklostezek a turistických značek.

V Proseči se nachází Muzeum Dýmek s možností exkurze u jejich výrobce (BPK), planetární stezka, Záchranná stanice s živou expozicí ohrožených zvířat Pasíčka, ve Skutči regionální muzeum (expozice výroby bot Botas, těžby kamene a další), Žulová stezka Horkami, expozice Národního parku Železné hory, ve Zderazi pískovcové sklepy, v okolí Tábora Barrandov pak několik hradů a zámků (Rychmburk , Košumberk, Nové Hrady, Slatiňany, Litomyšl), ve Slatiňanech Národní hřebčín s chovem kladrubského vraníka (natáčel se tam film Smrt v sedle a televizní seriál Dobrá voda), skanzen Veselý kopec a plno dalších kulturních a turistických cílů.

Vybavení materiálem:

Součástí sportovního skladu je i tábornické vybavení, jako např. sekery, pily, buzoly, batohy, krosny, ešusy, čutory, celty, karimatky, stopky, lana, tábornické příručky, petrolejky a pracovní nářadí jako krumpáče, lopaty, hrábě, kolečka apod.

Cena:

Základní cena je 120,- Kč/os./den + spotřebované energie a služby. (V roce 2023 činily náklady na osobu a den při vlastním vaření cca 180,- Kč.) Možnost zorganizovat si v areálu přípravný víkend pro výchováky. Bližší podmínky vám rádi sdělíme.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...