Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Jak špatně vybrat letní tábor aneb pár praktických zkušeností

Rady o tom, čím se jako rodič řídit při výběru tábora, zaznívají především v předtáborové sezóně napříč médii každou chvíli. I přes všechny tyto rady se občas setkáme se situacemi, kdy pořadatel…

  • Publikováno: 30. 07. 2017

Příkladem vícenásobného selhání organizace je letní tábor konaný letos v červenci pořadatelem, který se letním táborům věnuje přibližně 15 let. Jmenovat z níže uvedených důvodů nechceme. Pořadatel avízuje program řešený tak, že každé dopoledne si dítě volí jedno z přibližně deseti zaměření podle toho, na jaký tábor přesně se přihlásilo. Na táboře bylo dětí šedesát a v praxi by tedy mělo probíhat během dopoledne kolem deseti různých aktivit od inline bruslí po paintball, keramiku, sporty či focení. Jak ale dokáže pořadatel toto zajistit, když je na celém táboře pouze šest vedoucích včetně toho hlavního a na některé aktivity je přihlášeno třeba jen jedno dítě?

Je na místě ozřejmit, že vedoucí na svůj letní tábor si pořadatel vzal na inzerát jako skupinu pěti vedoucích, co se společně v minulosti účastnili jiných (!) táborů. Dle webu má tábor „zkušené vedoucí s dlouholetou praxí a podobné fráze. Komunikace před táborem se přesto dožadovali spíše tito najatí vedoucí, než pořadatel sám s tím, že si vše řeknou první den tábora.

Další zarážející fakt je to, že po začátku tábora nebylo nikomu včetně vedoucích zřejmé, kdo je zdravotníkem tábora. Nakonec se do této role pasoval sám hlavní vedoucí, což je v rozporu s pravidly pro letní tábory a mimo jiné i s tím, co pořadatel avízuje na webu. Ve funkci zdravotníka tento vedoucí nejen že nezřídil marodku, která byla na táboře po pár dnech potřeba, ale ani si nevedl zdravotní deník. Z vlastní iniciativy se do této situace naštěstí vložili najatí vedoucí. Po několika dnech tábora začala mezi dětmi propukat střevní infekce a zdravotník-hlavas situaci bezpochyby podcenil. Kromě toho, že nechával nemocné děti na pokoji s těmi zdravými, neřešil výrazně ani změnu diety či klidový režim nemocných dětí. Výsledkem byla hospitalizace dvou účastníků tábora a střevní potíže většího počtu účastníků včetně vedoucích. Informování rodičů o tomto stavu velmi silně pokulhávalo.

Komunikace s dětmi je na těchto táborech možná jednak skrze mobilní telefony, které mají děti povolené, přes hlavního vedoucího, nebo skrze vzkazovník na internetu. Nicméně maminka jedné z hospitalizovaných dívek se o onemocnění své dcery dozvěděla až po čtyřech (!) dnech. Její dcera byla malá a mobilní telefon s sebou neměla. Maminka byla zděšena, když zjistila, že i přes obtíže jezdila dcera na výlety s ostatními, jen místo výletu čekala celý den s řidiči v autobuse. Ostatně podobně jako další podobně nemocné děti.

Našlo by se ještě mnoho, v tomto kontextu drobných prohřešků, nicméně příklad měl ukázat, že i přes letité zkušenosti a pravděpodobně řadu povedených táborů v minulosti, se mohou tábory konkrétního pořadatele výrazně zhoršit a nelze zazlívat rodičům ani najatým vedoucích důvěřivost.

Apelujeme tedy na rodiče:

1)     I když dítě na táboře mobilní telefon nemá, vyžadujte kontakty na všechny vedoucí, nebo minimálně na ty, se kterými bude vaše dítě nejvíce v kontaktu. Nechce vám pořadatel tyto kontakty dát? Zamyslete se, jestli nevybrat jiný tábor.

2)     Vyžadujte po pořadateli schůzku rodičů – setkejte se osobně nejlépe se všemi vedoucími nebo alespoň s hlavním vedoucím a zdravotníkem! Střevní infekce, jako byla v uvedeném případu, se vyskytnout může, z toho nelze pořadatele tábora vinit, ale na akci má být přítomen zdravotník, jehož úkolem je hlídat zdravotní stav dětí, zajet s nimi do nemocnice, naordinovat jim dietu či léčebný režim, izolovat je od ostatních. Zkrátka nepodcenit situaci a včas zodpovědně zasáhnout. Tento člověk by neměl být současně oddílovým vedoucím ani by neměl mít jinou časově náročnou funkci.

Jen tři roky starý příběh toto potvrzuje. Jednalo se o tábor v Krušných horách. Hlavní vedoucí tohoto tábora nebyla na táboře téměř přítomna, chodila ve všední dny běžně do práce (!) a zdravotník na tomto táboře byl současně oddílovým vedoucím. Je jen otázka štěstí, že se nikomu z dětí nic nestalo, v několika momentech byl na tábor s 15 dětmi sám s praktikantem.

 

Poznámka na závěr:

Posláním Borovice.cz není stavět se do role žalobce či dokonce soudce v případných třenicích mezi pořadateli letních táborů navzájem, mezi pořadateli a vedoucími či rodiči, proto také nezveřejňujeme konkrétní jména pořadatelů (ačkoliv někdy by se nám opravdu chtělo). Jestli víte o opravdu závažných problémech na konkrétních táborech, doporučujeme předat informace běžným médiím.

 

Mgr. Jana Ptáčková

Borovice.cz

(Foto: Pixabay)


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...