Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Krajina nápadů vás provede výukou o krajině

Čerstvě vydaná knížka Krajina nápadů je určena pro učitele základních či středních škol, oddílovým vedoucím, lektorům ekologické výchovy, pracovníkům středisek volného času nebo vedoucím kroužků…

  • Publikováno: 20. 06. 2017

Knížka je společným dílem autorů, kteří se vzděláváním dětí zabývají, jsou s nimi neustále venku v přírodě a jako učebnici využívají právě krajinu. Autory jsou lektoři ekologické výchovy, vedoucí skautských a turistických oddílů, přírodovědci i učitelé fotografie a kresby.

Text je rozdělen na čtyři rovnocenné oddíly. Abychom se v krajině vyznali, musíme ji prvně sami pro sebe objevit, poznat jednotlivé detaily a chápat ji jako celek. Proto určitě začněte prvním oddílem a děti naučte krajinu vnímat, zamilovat si ji. Pod širou oblohou tvořte, kreslete a foťte, zapisujte si, choďte s otevřenýma očima i srdcem.

Druhý oddíl zkoumá krajinu spíše teoreticky a akademicky. Jde o nápady do třídy nebo klubovny. Ideální je využít těchto aktivit předtím, než vyrazíme s dětmi ven, anebo poté co se vrátíme. Naučíte se modelovat krajinu či říční tok, pracovat s různými podklady, s papírovou mapou, starými fotografiemi, ale i internetovými zdroji. Naučíte se rekonstruovat historickou krajinu a plánovat krajinu budoucí.

Před námi je díl třetí. Už o krajině něco víme, už se v ní pomalu učíme číst, víme, jak ji vnímat. Můžeme tedy vyrazit na výlet, pochod, výpravu, puťák nebo alespoň krátkou vycházku.

Ve čtvrtém oddíle budeme krajinu zkoumat. Pokusme se podívat očima archeologa a vidět kolem sebe minulost. Naučme se hodnotit les nebo louku, staňme se badateli a naučme se třeba zakreslit transekt krajinou, sbírat rostliny z různých stanovišť, využívat mobilních aplikací, mapovat, fotit a hlavně pozorovat.

Speciální činností při pohybu terénem je orientace. Ať už používáme mapu, buzolu, přístroj GPS, nebo nové technologie, nesmíme se v terénu ztratit. A to ani tehdy, když všechny přístroje vypoví službu a mapu ztratíme. V pátém oddíle najdete nápady na hry, které se výborně hodí, když cestujete s dětmi vlakem. Nechybí ani různé typy azimutových závodů, orientační běh, geocaching nebo questing.

Krajina nápadů je knížka, která si neklade za cíl vysvětlovat věci dopodrobna, ale inspiruje a přináší nápady pro didaktické uchopení krajiny. Snahou autorů bylo shromáždit jak neotřelé autorské nápady, tak i klasické „profláklé“ aktivity, které jsme však pro jejich význam nemohli opomenout.

Cílem knížky je „vyhnat“ učitele a žáky z lavic do přírody a oddílovým vedoucím dát metodickou oporu pro jejich výpravy za dobrodružstvím. Knížku objednávejte v e-shopu Chaloupek.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...