Přidat inzerci

Facebook

Navigace


12 tipů pro opravdu pohodové Vánoce s dětmi

Máte malé děti a chcete jim připravit jedinečné Vánoce? Pak vězte, že to není nic náročného. Dětem ve skutečnosti stačí méně, než by se mohlo zdát: to nejdůležitější je pro ně pouhá Vaše…

  • Publikováno: 16. 12. 2014

1. Nestíháte? Utvořte si vlastní tradici

Nestíháte nakupovat dárky? Nebo je již máte nakoupené, ale nestíháte je zabalit? Obraťte se na babičky a dědečky – pohlídají Vaše ratolesti a užijí si svá vnoučata. Spokojenost bude oboustranná.

2. Hýčkejte se

Děti jsou samozřejmě prioritou, ale nezapomínejte na sebe. Domluvte si hlídání (s manželem například) a zajděte do sauny, na masáž, na kosmetiku, nebo jen na kávu s kamarádkami. Bez dětí.

3. Ježíškovi napište včas

Ježíšek potřebuje vědět, jak odměnit děti, které byly v průběhu roku hodné. Proto si s dětmi na psaní dopisu najděte čas už třeba v listopadu (aby to všechno stihnul, když je těch dětí na světě tolik), vytvořte si pohodovou atmosféru s kakaem (pro dítě) a (pro Vás) například svařeným vínem. Společné psaní Vás jistě bude bavit a hlavně budete mít možnost se od dětí dozvědět jejich přesná přání. To víte, není auto jako auto. Hotový dopis potom připravte Ježíškovi za okno. A nemyslete si, že děti zapomenou, co do dopisu napsaly a nakreslily. Na tyto věci mají paměť jako slon! Alespoň část věcí ze seznamu by pod stromečkem opravdu měla být.

4. Pečení nesmí chybět

Domácnost provoněná vanilkovými rohlíčky k Vánocům prostě patří a nedá se jen tak něčím nahradit. Opravdu je ale nutné dělat patnáct druhů cukroví a od každého ještě čtyři plechy? Víc legrace si užijete společným patláním lineckých koláčků nebo zdobením perníčků. Pracnější cukroví si můžete schovat do zálohy, až budou děti starší.

5. Ať Ježíšek přijde hned po setmění

Čtyřnásobná maminka Štěpánka Štrougalová doporučuje: „Pokud vaši domácnost Ježíšek navštíví už kolem čtvrté hodiny odpoledne, uvidíte, jak vše proběhne dle vašich představ. Bude spousta času na rozbalování dárků, na hraní si s nimi. Pokud jste příznivci štědrovečerních pohádek, i tu stihnete s časovou rezervou. Děti zažijí vše, co k Štědrému dni patří a dokonce mohou jít i brzo spát.  A kousek krásného vánočního času bez dětí si užijete i vy s partnerem.“

6. Omezte množství dárků i jejich cenu

Domluvte si v rodině množství dárků a jejich cenovou relaci. Pokud se scházíte v širším kruhu rodinném, nemusí přeci dávat dárek každý každému – výběr může proběhnout formou losování „kdo komu“. Každý tak bude mít pod stromečkem něco pro potěšení a Vy tak budete mít před Vánocemi více volného času, třeba na procházku vánočním městem.

7. Dejte dětem drobný dárek hned na štědré ráno pod polštářek.

Budou mít krásné probuzení a budou vědět, že ten den D opravdu začal.

8. Zapojte děti do příprav

Zkraťte dětem to úmorné čekání na Ježíška a zaměstnejte je. Jednotlivé aktivity záleží na věku, ale nepodceňujte své děti – i pětileté dítě Vám může pomoci dělat řízky. „Možná bude na zemi trošku víc strouhanky a mouky, možná řízečky nebudou tak krásné, ale ten zážitek určitě stojí za to. A vaše nová rodinná tradice – společná příprava večeře – může být zažehnutá. Opatrně na zadané úkoly. Chcete dětem udělat krásný den. A mytí koupelny či uklízení hraček v pokojíčku asi nebude ten správný úkol, který k Vánocům patří. Ale taková příprava Štědrovečerního stolu, lepení obrázků s vánoční tématikou na okno, nazdobení talíře s cukrovím nebo výroba jmenovek na stůl, to už jsou prostě úkoly, které dítě bude dělat s láskou,“ radí Štěpánka Štrougalová.

9. „Ztracený“ dárek

Ve všem tom shonu se jeden dárek na Štědrý den prostě nějak nenajde a nerozbalí, ale druhý den ráno je tam. Jak je to možné? Je to prostě kouzelný čas. A pokud je to dárek, se kterým si děti dokážou delší dobu hrát (puzzle, hrady na stavění), rodiče si aspoň můžou v klidu pospat.

10. Omezte focení

Možná opravdu bude stačit deset fotek, ze kterých vyberete čtyři dobré. Pak si sedněte a jenom si užívejte skotačení, nadšení a výskotu dětí. Ta čistá dětská radost se vám dostane pod kůži. Časem bude jedna fotka pro připomenutí stačit.

11. Snídaně do postele.

Zkuste dětem připravit na Štědrý den snídani do postele. A užívejte si ji společně dlouho a dlouho. Tím je jasně dáno najevo, že slavnostní den opravdu začíná.

12. Dopřejte dětem svou přítomnost

Malé děti nestojí o naklizenou domácnost, ani o večeři o pěti chodech. Běžte se raději projít, zkontrolujte v nejbližším městě vánoční strom, skočte do parku či na běžky, doneste zvířátkům ke krmítku jídlo, popadněte brusle a jděte hledat led, vytáhněte všechny puzzle a pexesa, hrajte všechny možné hry… Zkrátka a dobře, buďte spolu! Společně prožité chvilky smíchu, lechtání, vaření a štědrovečerní přípravy si děti užijí nejvíc.

Ze života: I na Vánoce má všechno svůj čas

„Jsem maminkou čtyř dětí,“ říká Štěpánka Štrougalová, majitelka Baby Clubu Juklík. Jedno dítě pětiměsíční, tři další předškolní. Byla jsem přesvědčená, že Vánoce musí být pro všechny krásné a že zvládnu vše připravit. Zkrátka a dobře: i u nás bude Štědrý den jako z pohádky. Do tří hodin do rána jsem zdobila stromeček, protože jsem někde vyčetla a hloupě vyprávěla dětem, že i stromeček nosí Ježíšek.  Manžela jsem na Štědrý den vyslala do obchodu pro chlazeného tuňáka, pro babičku jsem sehnala aspoň kousíček kapra, pro děti připravila krůtí řízky a jejich milovanou bramborovou kašičku. Celý den jsem se potácela polomrtvá, trpělivě odpovídala dětem, že Ježíšek opravdu přiletí, ale že to chvilku potrvá. Prosila sousedy, aby nenápadně ve stanovený čas běhali pod oknem a zvonili zvonečkem. A jak to všechno dopadlo? Nejmladší dítě usnulo. Jedno dvojče se slovy, že nemá hlad, ke stolu se štědrovečerní večeří vůbec nedorazilo a dál si s radostí a úsměvem kreslilo obrázek pro Ježíška. Druhé dvojče dorazilo se slovy, zda si může dát jogurtík. A nejstarší dítě? S velkou nechutí, pro potěšení maminky, se rejpalo v bramborové kaši. Babička se usmívala a snažila se šířit dobrou náladu. My s manželem stáli u barového pultu a ujídali studený steak z tuňáka. Když už pak zazvonil zvoneček a my mohli jít ke stromečku, bylo to fajn. I nějaké koledy jsme zvládli zazpívat. Mně to ale došlo. Všechno má svůj čas! Až děti vyrostou, určitě si užijeme a vychutnáme štědrovečerní večeři s několika chody. A do té doby? Jaký je nejkrásnější Štědrý den naší rodiny? Ráno vstaneme a jedeme, ke spokojenosti všech, na běžky, na boby či na saně. Prostě do přírody.  Potkáváme samé milé lidi. Všichni, ať se známe či neznáme, si přejeme krásný den. Dáme si svařák, který chutná úplně jinak než ve všední den. Děti jsou nadšené, že jim aspoň jednou za rok dopřejeme k obědu párek v rohlíku. Když se vrátíme domů s růžovými a vymrzlými tvářemi, zjistíme, že Ježíšek už u nás doma byl. Usmažíme společně řízky, oblékneme se do připraveného svátečního oblečení, naladíme kytary, připravíme misky na bubínky, lžíce na cinkání a další hudební důležitosti.  A co nám víc ke štěstí schází? Nic.

Zkusme se tedy zamyslet: Co je vlastně Štědrý den pro rodiny s dětmi? Děláme krásný den pro děti nebo se je snažíme vmanipulovat do našich představ a pocitů, co by se mělo? Zkusme se svých dětí zeptat, jak by podle nich vypadal ideální Štědrý den. Možná nás jejich odpověď překvapí. A možná nás bude inspirovat.

 

Foto: Juklik.cz


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...