Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Ekologická olympiáda

3. - 5. 11. 2014 – V uplynulých třech dnech se v Budišově na Třebíčsku sešli mladí příznivci přírodních věd, aby poměřili své síly v krajském kole Ekologické olympiády.

  • Publikováno: 11. 11. 2014

Letošní, již 20. ročník, se nesl v duchu Geologie a geologického bohatství České republiky. Zúčastnilo se celkem 11 družstev ze 7 středních škol z kraje Vysočina.

Týmy se postupně utkaly v disciplínách jako je stavba krystalové 
mřížky, „poznávačka“ hornin na místním hřbitově nebo kování podkovy. Nebyly však ušetřeny ani znalostního testu či „malé maturity“. Stěžejním úkolem byla samostatná terénní práce, při které se žáci vydali poznávat krásy Třebíčska. Na základě svých poznatků a pozorování zpracovali návrh Geoparku Třebíčsko tak, aby pomocí informačního posteru nalákali i negeologickou veřejnost k návštěvě této nádherné krajiny.

Během olympiády se žáci setkávali s panem Ing. Lukášem Křesinou, geologem z Muzea Vysočiny v Třebíči, který se postaral o zajímavé odborné informace a předvedl i tvrdou práci geologa v terénu. Dle ohlasů můžeme říci, že někteří z účastníků mají zdárně nakročeno k zářné geologické kariéře. Vítěz olympiády bude náš kraj reprezentovat v národním kole – loňským šampiónům z Třebíče se bohužel nepodařilo obhájit titul, a proto letos můžete držet palce týmu z gymnázia Chotěboř, který byl v zástupu skvělých účastníku přece jenom o krůček napřed.

Jednou se možná projdete po Geoparku Třebíčsko, třeba i díky práci letošních soutěžních týmů.

Ekologická olympiáda je tradiční soutěž středních škol pořádána Českým svazem ochránců přírody. V kraji Vysočina probíhá pod záštitou obecně prospěšné společnosti Chaloupky. Jejím cílem je umožnit setkávání studentů jak mezi sebou, tak s odborníky, kteří jim mohou pomoci prohloubit zájem o přírodu a svět kolem sebe. Úspěšní řešitelé krajského či národního kola bývají často zvýhodňováni u přijímacích zkoušek na vysoké školy biologického zaměření.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...