Přidat inzerci

Facebook

Navigace


45. Liptálské slavnosti se uskutečnily 20. - 25.8.2014

Ve valašské obci Liptál, známé bohatou folklorní tradicí, se konal od 20. do 25. srpna 45. Mezinárodní folklorní festival Liptálské slavnosti, na kterém účinkovali stovky tanečníků, zpěváků a…

  • Publikováno: 27. 08. 2014

Zahraničními hosty letošního ročníku buly soubory z  Itálie, Korey, Kanady, Maďarska, Ruské federace a Slovenska. Z České republiky jsme přivítali soubory Olešnica z Doloplaz, Šardičan ze Šardic, Bartošův dětský soubor ze Zlína, Leluja z Provodova a vsetínskou Jasénku. Účinkovala také dechová hudba Liptalanka, valašský gajdoš Petr Sovják, Lukáš Pišoja, práskač bičem, a všechny skupiny domácího souboru Lipta – Malůšata, Malá Lipta, základní soubor, senioři, ženský sbor Rokytenka a rovněž nová skupinka malých ogarů. FoS Lipta doprovodila CM Kotula z Nového Hrozenkova.

V letošním roce slaví ženský sbor Rokytenka 10. výročí založení, a tak byl jeden z pořadů věnován tomuto jubileu. Vystoupila v něm Bělina ze Zlína, CM Jiřího Janouška z Prahy se sólistkou Markétou Janouškovou, krásné hlasy předvedli Vlasta Grycová, Ludmila Vašková a Josef Laža. Přes nepříznivé sobotní počasí posledním programem a určitě taková třešnička na folklorním dortu byl „Zbojnický večer“, ve kterém se předvedli, jak valašští, tak i slovenští zbojníci.

Hlavní pořady festivalu se odehrávaly v sobotu a neděli v liptálském přírodně kulturním areálu, ve středu, čtvrtek a pátek jely soubory účinkovat také do Všeminy, Seninky a Vsetína. K tradicím festivalu patří i víkendové řezbářské a řemeslnické dny s pojené s tradičním jarmarkem, noční ohňostroj s taneční zábavou při cimbálu a nedělní bohoslužby. Doprovodnou akcí byla výstava fotografií k 100. výročí založení tělovýchovy v Liptálu, spojená  s výstavou květin.        
Záštitu nad 45. MFF Liptálské slavnosti převzali pan Marian Jurečka, ministr zemědělství České republiky a pan Stanislav Mišák, hejtman Zlínského kraje.

Nedělní slavnostní průvod obcí a závěrečný Galaprogram 45. ročníku MFF Liptálské slavnosti proběhl s účastí všech zahraničních a domácích souborů již pod slunečními paprsky a tím byly Liptálské slavnosti úspěšně zakončeny.

Velké poděkování patří všem, kteří se na přípravě tohoto festivalu podílí. Hlavní dík patří členům souboru Lipta a obecnímu úřadu v čele s paní starostkou Věrkou Dostálovou.

Foto: Věrka Jašková


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...