Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Struny podzimu oslaví 18. narozeniny s hvězdným obsazením

Festival Struny podzimu vyznačující se vybraným vkusem, světovou dramaturgií a žánrově otevřenou vizí zaujímá v osmnáctém roce existence opět místo mezi špičkovými světovými hudebními festivaly.

  • Publikováno: 18. 09. 2013

Své renomé potvrdí i letos. Mezi 23. zářím a 9. listopadem představí hvězdné interprety i odvážné projekty. Mimořádné zážitky slibuje například strhující Barbara Hannigan, jež vystoupí v trojjediné roli pěvkyně, herečky a dirigentky. Nestárnoucí jazzový guru Wayne Shorter u nás poprvé představí úpravy svých skladeb pro orchestr, brilantní mladý houslista Daniel Hope předvede nevšední přepracování Vivaldiho Čtvero ročních dob. Hudební most mezi Východem a Západem postaví legendární Jordi Savall. Během podzimních týdnů vystoupí i mistr bossa novy Vinicius Cantuária nebo rozervaný písničkář Rufus Wainwright. Struny podzimu každoročně překračují hranice žánrů, dobývají nejvyšší laťky hudebních kvalit a také iniciují vznik nových uměleckých děl. Tentokrát dává festival vzniknout netradičnímu nastudování Schubertova písňového cyklu Zimní cesta v režii Jiřího Heřmana.

Struny podzimu doprovází věrné publikum – nároční posluchači, kteří dokážou ocenit výjimečné hudební události na poli klasické hudby, jazzu i world music. „V roce naší festivalové plnoletosti jsme si dali obzvláště záležet a oslovili jsme umělecké osobnosti, kterých si považujeme jakožto reprezentantů hodnot našeho festivalu,“ uvádí umělecký ředitel Marek Vrabec.

Na festival mohou vyrazit i ti nejmenší. V druhé polovině října se opět uskuteční intenzivní tvůrčí víkend Struny dětem připravovaný pro rodinné publikum. Divadlo Minor letos naplní fantaskní svět filmů Karla Zemana, písně z Krysáků od Už jsme doma i Kapitána Pejska kapely Vltava, koncert Tata Bojs či bubenická show. Na závěr festivalu nebude chybět ani uvolněná afterparty Spotlight, kterou roztančí v klubu Roxy mimo jiné Andreya Triana.

Struny podzimu i nadále podporují mladé talentované umělce. Nejčerstvější ze stipendistů Ian Mikyska /kytara, kompozice/ se právě zabydluje na Guildhall School of Music and Drama v Londýně. Opět je přichystána speciální benefiční kolekce – set poznámkových bloků Papelote, designové „city taštičky“ z dílny Išky Fišárkové a sladká tečka v podobě návykového mléčného karamelu Dulce de leche.

 

Program Strun podzimu je každoročně rozkročen mezi svět vážné hudby, jazzu i world music v jejich nejrůznějších podobách.

O charismatické zahájení 18. Strun podzimu se již dnes ve Státní opeře postará kanadská pěvkyně Barbara Hannigan, k jejímuž křišťálově hbitému sopránu a dramaticky živelnému půvabu se kritika vyjadřuje jako o talentu z jiné planety. Nezkrotná interpretka starší i soudobé hudby spojuje pěvecké umění s hereckým výstupem, přičemž zároveň stíhá bravurně dirigovat orchestr v blíže nepopsatelném druhu tance. Těžko uvěřitelné umění Barbary Hannigan si na vlastní kůži vyzkouší členové PKF – Prague Philharmonia. „Chci ztělesnit zvuk, aby vycházel z celého mého já – stejně Bouleze jako u Bacha,“ vyznává se umělkyně, která uvede skladby Rossiniho, Mozarta, Ligetiho, Šostakoviče a Nona. Hanigann před pár týdny získala prestižní britskou cenu Gramophone Classical Music Awards a zazářila na festivalu v Salcburku.

Druhý festivalový večer bude patřit 29. září v Rudolfinu české premiéře britského houslisty Daniela Hopea, jednoho z nejnadanějších světových hudebníků mladé generace. Uchvacuje posluchače svým nasazením, technickou jistotou a osobním šarmem, šíří svého záběru i mimo hudební svět – píše knihy, scénáře, moderuje televizní i rozhlasové pořady. Pro pražské vystoupení si vybral netradiční projekt Vivaldi Recomposed současného britského skladatele Maxe Richtera, který slavné Vivaldiho Čtvero ročních dob překomponoval. „Devadesát procent hudby jsem složil nově, přesto k nám Vivaldiho duch a síla jeho díla stále promlouvá,“ říká Richter, jehož tvorba vychází především z moderní klasiky, postmoderny a minimalismu. Houslista vystoupí s orchestrem L’Arte del Mondo, všestranným tělesem dirigenta a houslisty Wernera Ehrhardta. V rámci večera nabídne Hope jedinečné srovnání přepracované Richterovy verze s původní.

Zatímco Daniel Hope přijíždí do České republiky vůbec poprvé, vrcholové umění Jordiho Savalla, katalánského virtuosa na strunné nástroje, muzikologa a vůdčí postavy v oblasti poučené interpretace staré hudby, zná pražské publikum velice dobře. 10. října v Pražské křižovatce rozehraje Savall dialog mezi východním a západním hudebním světem napříč pěti staletími. Osmanská, arménská, arabsko-andaluská, sefardská a křesťanská hudba ze středověkého Španělska a Středomoří se setká v magickém podání jeho kvarteta v projektu s jednoznačným názvem Orient – Occident, tedy Východ – Západ. Jordi Savall zahraje tentokrát na středověké nástroje vielle a rebab.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...