Přidat inzerci

Facebook

Navigace


76. Pošumavský věneček se těší na své návštěvníky

Psohlavci v Praze ve spolupráci s Folklorním sdružením ČR pořádají 76. reprezentační chodský ples v Praze Pošumavský věneček. Uskuteční se 11. února 2012 v Národním domě na Vinohradech.

  • Publikováno: 05. 02. 2012

Ve své historii vystřídal Pošumavský věneček již Lucernu, Obecní dům, Národní dům na Vinohradech, posledních deset let se konal v Národním domě na Smíchově. Letos bude tradiční chodskou slavnost hostit v sobotu 11. února opět Národní dům na Vinohradech.

Za dlouhá léta své existence si Pošumavské věnečky získaly velkou oblibu mezi všemi, kterým je chodský kraj blízký. Sjíždějí se na něj každoročně pamětníci, rodáci a přátelé Chodska a Pošumaví, obyvatelé chodských vesnic i krajané žijící v zahraničí, Pražané a samozřejmě chodské národopisné soubory.

Hlavním představitelem západočeského folkloru bude na 76. Pošumavském věnečku plzeňský soubor JISKRA. V bohatém plesovém programu dále vystoupí mužský pěvecký sbor Haltravan z Klenčí pod Čechovem, folklorní soubor Laskavec z Prahy a harmonikářské duo manželů Pospíšilových. Organizátoři pamatují nejen na příznivce folkloru, ale také milovníky dechovky a taneční hudby − v Majakovského sále bude návštěvníkům vyhrávat k tanci a poslechu chodská dechová hudba Domažličanka a v Raisově sále v modernějším rytmu taneční orchestr Šarm. V okénku hostů se představí pražští Hanáci.

Nevšední podívanou je pokaždé úvodní ceremoniál, kdy za zvuků fanfár vchází krojový průvod účastníků všeho věku a s doprovodem čestné stráže je přinesen historický prapor pražských Psohlavců. Také letos je součástí programu bohatá a hodnotná tombola.

Pošumavské věnečky jsou nejstarší folk­lorní akcí svého druhu na území  Prahy, kterou si Chodové připomínají svoji slavnou minulost a tradice, z nichž tento regi­on vychází.

Vstupenky na ples jsou zájemcům k dispozici v pokladně ND na Vinohradech.

76. Pošumavský věneček se koná za podpory Plzeňského kraje, OSA a dalších partnerů. Mediálními partnery jsou Český rozhlas, Mediatel-Zlaté stránky, Rádio Proglas, TV NOE, Dětská tisková agentura, www.borovice.cz, časopis FOLKLOR a Literární noviny.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...