Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Socha Jana Žižky na Vítkově je opět k vidění

Monumentální socha Jana Žižky na Vítkově byla po roce a půl opravena a odkryta zrakům veřejnosti.

  • Publikováno: 18. 12. 2011

Jezdecká socha Jana Žižky z Trocnova umístěná před Památníkem se nacházela ve velmi špatném stavu, a tak byla zrestaurována. Informace a zajímavé fotografie z průběhu restaurování naleznete na stránkách www.houska.cz.

Socha vážící 16,5 tuny a měřící 9 metrů je dominantou památníku Vítkov a vůbec celého parku Vítkov. Lze ji vidět z velké vzdálenosti a je oblíbeným cílem turistů. Ti navštěvují nejen tuto sochu, ale také samotný památník, kde je muzeum, hrob neznámého vojína, vyhlídka na Prahu a restaurace. Park Vítkov je pak místo odpočinku pro část Pražanů, kteří zde mohou využívat jak dětské hřiště, tak i sportovní náčiní.

Památník byl jako Památník Národního osvobození vystavěn v letech 1929–1938 k poctě československých legionářů; znovu byl upravován a doplňován po skončení 2. světové války, protože bylo nutné připomenout druhý protifašistický odboj. Po roce 1948 začal sloužit státní ideologii a k propagaci režimu. V roce 1953 zde bylo zřízeno Mauzoleum Klementa Gottwalda. Památník postupně začal upadat do zapomnění. Po roce 1989 byli všichni pohřbení odsud odvezeni, ale dlouho se hledalo konkrétní využití.

V roce 2001 se Národní památník na Vítkově stal součástí vládního usnesení o rehabilitaci a rekonstrukci některých památek spjatých s československými dějinami 20. století. Dostal se do správy Národního muzea, které začalo připravovat jeho rekonstrukci a rehabilitaci. Po více než dvouleté rekonstukci byl památník 29. října 2009 otevřen veřejnosti.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...