Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Navštivte expozici hraběte Harracha v Jilemnici

Hrabě Jan Nepomuk František Harrach má od léta v Krkonošském muzeu v Jilemnici expozici, kterou stojí za to navštívit.

  • Publikováno: 18. 12. 2011

Krkonošské muzeum bylo založeno v roce 1891 v souvislosti s prvními přípravami na Národopisnou výstavu českoslovanskou v Praze. První expozice byla nainstalována na přelomu století v bývalé dívčí škole, později se muzeum několikrát stěhovalo, delší dobu užívalo místnosti v přízemí staré radnice, od roku 1953 sídlí v bývalém zámku hrabat Harrachů.

Již v roce 1929 vznikly zárodky tří dnešních expozičních bloků: historicko-etnografického, lyžařského a galerijního, ale rozvinout je bylo možno až po přestěhování do zámku.

Muzeum se ve svém sbírkotvorném programu zaměřuje především na historii a národopis západních Krkonoš, počátky a vývoj českého lyžování, v galerijní oblasti především na dílo Františka Kavána (1866 – 1941).

Letos v létě se v muzeu otevřela nová expozice, patřící hraběti Janu Nepomukovi Františku Harrachovi. Ta zahrnuje hraběcí pracovnu, pánský salon, dámský salonek a ložnice v podobě z konce 19. století.

O Harrachovi se traduje, že do Čech přivezl první lyže. Sice to není pravda, ale u zrodu krkonošského lyžování skutečně stál. Kromě toho nechal opravit řadu cest, postavil rozhlednu na Žalým či železnici mezi Jilemnicí a Rokytnicí. V roce 1904 na svých pozemcích nechal vyhlásit první krkonošskou přírodní rezervaci, která měla 60 hektarů.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...