Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Unikátní dětský orloj v Poděbradech

Na poděbradské kolonádě přibyla v říjnu nová atrakce, která láká především děti - obrázkový dětský orloj, který se nejen hýbá, ale i hraje a zpívá.

  • Publikováno: 06. 12. 2011

U vstupu na poděbradskou kolonádu z náměstí Krále Jiřího je umístěný dětský orloj, který se po vhození desetikorunové mince rozpohybuje, hraje a zpívá. A formou dětských kreseb představuje historii populárního lázeňského města.

V orloji se pohybuje dvanáct figurek a každá má svůj motorek. „Když válec otevřete, vypadá to v něm jako v atomové elektrárně,“ směje se zpěvák a skladatel Petr Prchal, autor písničky, kterou poděbradský dětský sbor Kvítek nazpíval a kterou orloj hraje

Výtvarnou stránku ztvárnila jeho manželka Lucie Seifertová, která do unikátního orloje nakreslila například figurku, která pojídá lázeňskou oplatku, druhá pije Poděbradku, která jí roztáčí srdce. Je tam masérka, masírující pacienta, i lázeňská, potápějící hlavu pacientovi pod vodu do vany. Tančí tam mažoretky a procházejíc se paní s kočárkem a dětmi. Nakonec přijede král Jiří a naproti němu motorkář a když Panchova píseň končí, zařehtá kůň, tak se král na koni postaví a motorkář postaví motorku taky na zadní.

„Motorkář je tam proto, že mají každý rok v Poděbradech srazy. A nechybí ani drbny, protože je to tady jedna velká drbárna,“ říká se smíchem Lucie Seifertová.

Střecha dětského orloje kopíruje střechu zámku Poděbrady. Na plakátech Lucie nakreslila významné události z historie Poděbrad, a to už od druhohor, kdy se tam v moři proháněli žraloci. Končí současností, své místo zde mají například bratři Mašínové, kteří ve městě do roku 1953 žili.

Kmotrou dětského orloje se stala moderátorka České televize Nora Fridrichová. „Nyní je krize a je potřeba dělat úsporné věci, které nespotřebují tolik energie a nestojí moc peněz, a proto doufám, že se tento malý úsporný orloj proslaví víc než ten velký pražský,“ popřála unikátnímu dětskému orloji.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...