Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Beruška přelétla do Moravských Budějovic

Organizace Chaloupky o.p.s. pozvala 10. 11. na ZŠ Havlíčkova v Moravských Budějovicích učitelky mateřských škol z regionu na seminář Mikrokosmos, věnovaný bezobratlým živočichům.

  • Publikováno: 14. 11. 2011

Krém na ruce, lepidlo, suché jehličí, zmačkaný hedvábný papír a mouka smíchaná se žlutým nápojem v prášku jsou netradiční pomůcky pro malování, které právě na tomto semináři byly použity.

Účastnice si připomněly nejen breberky z knížek Ondřeje Sekory, ale vydaly se také k říčce Rokytce nějaká zvířátka ulovit a následně je pomocí klíčů určit.

„Celým dnem nás provázela Coccinella septempunctata. Pokud někdo nevěděl, kdo to je, dalo se to snadno určit podle červeného kabátku se sedmi černými tečkami, ve kterém byla oblečena jedna z lektorek,“ prozrazuje organizátorka semináře Marie Rajnošková.

„Slunéčko nám představilo i svých sedm kamarádů: mravence, vážku, hlemýždě, světlušku, stonožku a včelku,“ dodává další pořadatelka Jana Audy.

Pedagožky s těmito organismy prožily den všemi smysly. Ochutnávaly nektar s motýly, dívaly se na svět včelíma očima, modelovaly hlemýždí domky, přirovnávaly život vážky k životu člověka, poslouchaly mravence nebo vyhlížely světlušky. Kromě toho také skládaly pohybové pexeso, zpívaly, pozorovaly a tvořily.

Závěrem se zamyslely nad některými nesmyslnými činnostmi v našem životě, které často škodí nejen přírodě, ale i nám samotným.

Seminář lektorovala zkušená dvojice z ekocentra Sluňákov u Olomouce: Hela Nováčková a Zdeňka Štefanidesová. Pod jejich vedením rychle ubíhal čas a vlídné přijetí na základní škole dojem z programu ještě umocnilo.

Seminář Mikrokosmos se ještě jednou na Vysočině objeví, a to 12. prosince v Jihlavě na MŠ Březinova.

Organizace Chaloupky o.p.s již druhým rokem realizuje projekt Mrkvička, díky kterému nabízí zdarma vzdělávání učitelkám mateřských škol.  Tyto aktivity jsou finančně podpořeny ze státního rozpočtu a z evropských fondů.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...