Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Muzeum Mladoboleslavska na hradě v Mladé Boleslavi

V historickém centru Mladé Boleslavi se nachází hrad, který stojí na místě rozsáhlého hradiště, které bylo v 11. až 12. století správním i obchodním centrem celého Pojizeří.

  • Publikováno: 30. 10. 2011

Právě v něm je dnes umístěno Muzeum Mladoboleslavska, které ve své činnosti navazuje na více než stoletou tradici, na jejímž počátku bylo založení Krajského muzejního spolku v roce 1885.

Muzeum svým návštěvníkům nabízí dvě zajímavé expozice.

První z nich, Paměť města, je věnovaná dějinám Mladé Boleslavi v období od 18. až do počátku 20. století. Dějiny města jsou zde představeny v několika tematických okruzích – správa města a jeho stavební proměny, společenský a kulturní život, školství, průmysl a živnosti. Jeden z okruhů je věnován také historii muzea a objektu hradu, ve kterém dnes sídlí.

Venkov v proměnách času, navazující část expozice, je věnována dějinám regionu. V jednotlivých sálech je představena venkovská správa, společenský život a slavnosti, lidové kroje, venkovský interiér, průmysl a doprava, zemědělská výroba a různé drobné maloměstské a venkovské živnosti. Expozice je doplněna drobnými interaktivními prvky, které mají vztah k jednotlivým tématům.

Muzeum má za sebou dlouhou a zajímavou historii. První sbírky byly umístěny v domě na Valech, kde ovšem značně trpěly nedostatkem místa a špatným zabezpečením. Rok po vzniku muzea proto městská rada přidělila muzeu objekt pozdně gotického paláce Templu, kde  byla v roce 1887 pro veřejnost zpřístupněna první expozice.

První sbírky muzea tvořily především zápůjčky členů muzejního spolku a jeho majetných příznivců. Systematická sbírkotvorná činnost se rozvinula především zásluhou jednoho ze zakladatelů muzea, gymnaziálního profesora Františka Bareše. Důležitým impulsem se stala příprava Národopisné výstavy v Praze v roce 1895.

V roce 1906 získalo muzeum pro své rozmnožené sbírky budovu bývalého bratrského sboru, kde byla o čtyři roky později otevřena nová expozice. Vystaveny v ní byly prakticky všechny sbírkové předměty, depozitáře zde neexistovaly. Později muzeum využívalo pro své sbírky další objekty ve městě. Pevné zázemí s depozitáři a výstavními prostorami se podařilo získat teprve v roce 1972, kdy muzeum dostalo do užívání objekt mladoboleslavského hradu, kde sídlí dodnes.

Počátky hradu spadají až do 2. poloviny 10. století a jsou spojeny se vznikem hradiště, které zaujímalo prakticky celou plochu dnešního Starého města. Hrad sloužil jako sídlo kastelánů, později vrchnostenských úředníků i samotné vrchnosti.

Po třicetileté válce se dostal do majetku města a značně zpustl. V polovině 18. století byl celý objekt přestavěn na kasárna a armádě pak sloužil až do roku 1953. Potom co armáda  hrad opustila, zde byl až do roku 1972 umístěn sklad textilu. Po jeho zrušení získalo hrad do užívání mladoboleslavské muzeum.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...