Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Cenu Přístav dostali komunální politici a nově i dvě firmy

Česká rada dětí a mládeže (ČRDM) udělila 11. října 2011 již podesáté Cenu Přístav za významnou podporu mimoškolní činnosti s dětmi a mládeží.

  • Publikováno: 21. 10. 2011

Jejími leaureáty se stali čtyři vybraní zástupci veřejné správy a samosprávy – a nově i dvě firmy, jejichž oceňování upravené regule ČRDM od loňska rovněž připouštějí.

Čerstvými držiteli Ceny Přístav se tak stali zástupce starosty Prahy 3 Jiří Matušek, starosta Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi Ondřej Přenosil, zaměstnanec Městského úřadu Mikulášovice Tomáš Fúsek a Stanislav Folwarzcný, 1. místostarosta Českého Těšína; spolu s nimi ještě Gnosis, s.r.o., vydávající Učitelské noviny, a společnost E.ON., působící v oblasti energetiky.

Záměrem udílení Ceny Přístav je podle prvního místopředsedy ČRDM Jana Cieslara vyzvednout dobré zkušenosti z obecní, komunální politiky a ocenit ty konkrétní představitele, kteří se zasloužili o neziskové organizace pracující s dětmi a mládeží, a mohou jít tedy příkladem.

Laureátům symbolického ocenění poblahopřáli v Brožíkově síni Staroměstské radnice předseda ČRDM Aleš Sedláček, pražský primátor Bohuslav Svoboda a četní další gratulanti.

„Děti dnes více než jindy v minulosti potřebují naši pomoc,“ zdůraznil před desítkami pozvaných hostů Bohuslav Svoboda. Nástup informačních technologií, s nimiž se děti setkávají od svého raného věku, přinášejí změnu do trávení jejich volného času. „A to trávení není mnohdy nic, co by bylo pro děti a jejich psychiku něčím přínosným,“ dodal primátor.

Upozornil, že dětský věk přitom rozhoduje o tom, jak hodnotný život jednou lidé povedou, jaké bude jejich vzdělání, dovednosti, jejich schopnost komunikace. „Proto si velmi cením toho, když někdo jako vy má svůj osobní přístup a aktivitu, která se věnuje dětem. Svět, který je kolem nás, je svět agresívní, svět, který zná hodnotový žebříček jenom ve sféře jasně ekonomicky definovaných hodnot – a hodnoty, které chceme, aby v našich dětech byly, jsou potlačovány.“

Cenu Přístav v symbolické podobě malebně zdobené trosečnické láhve vnímá jako informaci o činnosti dětských a mládežnických spolků a sdružení – o tom, že je zde někdo, kdo nezapomněl na to, že společnost se pozná podle toho, jak se stará o své děti, a že tato informace by měla skutečně doplout v pomyslných řekách a mořích ke všem, kteří budou mít zájem se s ní seznámit.

Předseda ČRDM se v krátkém proslovu mj. dotkl i rozšíření statusu Ceny Přístav v jejím jubilejním desátém roce udílení. „Napadlo nás, že existují komerční společnosti, které se nějakým způsobem angažují na podporu sdružení dětí a mládeže. Ono to není v našem sektoru tak obvyklé jako třeba ve sportu. Je to dáno tím, že zviditelnit se na pravidelné práci s dětmi a mládeží je pro komerční subjekt poměrně obtížné: my nemáme mantinely, na které by šly nalepit loga firem,“ porovnal Aleš Sedláček.

Upozornil, že časopisy vydávané mládežnickými spolky jsou často určeny především dětem a možná si je prolistují i jejich rodiče, kteří ale nejsou cílovou skupinou, jíž chce firma oslovit. „A tak jsme velice rádi, že naše členská sdružení identifikovala i dvě společnosti, které byly letos navrženy a které budou zcela nově oceněny taktéž Cenou Přístav,“ uzavřel předseda České rady dětí a mládeže.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...