Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Unikátní muzeum zvonů na zámku Vrchotovy Janovice

Zámek ve Vrchotových Janovicích je spolu s původním parkem zvláštním prostorem s nenápadným, ale silným a osobitým kouzlem. Zámek je již 50 let součástí expozic Národního muzea v Praze.

  • Publikováno: 18. 10. 2011

Zámek u Sedlčan proslavila především baronka Sidonie Nádherná, které se říkalo múza velkých básníků. Mezi její přátele patřili slavní umělci a básníci jmen jako Max Švabinský, Karl Maria Rilke, rakouský spisovatel Karl Kraus, nebo Karel Čapek.

Národní muzeum zřídilo před lety na zámku Muzeum českého zvonařství. Jde o jediné svého druhu v Česku i ve střední Evropě.

Stálá expozice, jediná svého druhu v České republice, je umístěná v autentickém prostředí bývalé vodní tvrze. Prezentuje podstatnou část historické sbírky zvonů Národního muzea, čítající více než 150 kusů.

Pro návštěvníky je působivé setkání s mistrovskými díly dávných zvonařů – obrovskými zvony z věží kostelů, vzácnými křtitelnicemi, hmoždíři, klepadly i malými stolními nebo oltářními zvonky. Raritou je ruční zvonek s rukojetí, kterým se ohlašoval konec návštěvní doby v pražském Národním muzeu.

Prohlídku doprovází hlasy zvonů, zvonkoher a dobová hudba.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...