Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Den stromů bude letos výjimečný

I letos dne 20. října od 9:00 do 18:00 je jedinečná příležitost poznat se s lidmi, kteří stromy i dřevo milují a umí o tom nejen vyprávět, ale vdechnout i nový život.

  • Publikováno: 13. 10. 2011

Již jedenáct let se Toulcův dvůr připojuje k mezinárodnímu Dni Stromů týdenním programem, který nabízí pohled na stromy z mnoha úhlů. Tradiční hravé i poučné setkání při oslavě svátku stromů.

V tvořivých dílničkách si návštěvníci budou moci vyrobit přáníčko nebo drobnost z přírodniny,  vyřezat lupenkovou pilkou drobné předměty z překližky, dlabat nožíkem do lipového špalíčku, vyzkoušet broušení dřeva, práci s vypalovačkou.

„Návštěvníci budou mít možnost nejen sledovat práci řezbářů, ale zapojit se do rukodělných dílniček, protože tito umělci zároveň některé dílny vedou. Zároveň budou mít ojedinělou možnost seznámit se s šindelářským řemeslem a na vlastní oči uvidí výrobu šindelů,“ uvádí spoluorganizátorka akce, paní Marie Moravcová.

Mnoho kutilů a zvědavců určitě během dne zaujmou i další tvořivé dílny, protože je z čeho vybírat. Například malování na dřevěná kolečka, vyřezání přívěsku z kůry, výroba šiškounů či Dřevíčkování – hraní a tvoření z bukových dřívek. Během dne bude totiž otevřena i výstava na špýcharu a interaktivní výstava „Dřevíčkohrátky“ a Biotrh.

Další zajímavou akcí je výstava Pražské lesy kdysi a dnes, která zájemce od pondělí 17.10. do neděle 23.10. seznámí s vývojem krajiny na východním okraji Prahy. Na mapách budou moci sledovat, jak se měnila rozloha lesů v minulosti a dnes. Napoví nám ukázky dřev, listů či plodů lesních stromů. Výstavu zpestří lovecké trofeje.

V pondělí 17.10. se od 17:30 hodin na Toulcově dvoře uskuteční přednáška O lese. Při cestách do lesa, ať již jde člověk na houby, nebo si chce odpočinout a načerpat zdraví, se setkává s ukázkami lesního hospodaření. Aby návštěvník přednášky lépe porozuměl práci lesníků, přijde odborník na slovo vzatý, děkan lesnické fakulty, pan profesor Ing. Podrázský CSc.

Absolutní raritou tohoto roku jsou Dřevíčkohrátky, interaktivní výstava, která bude na Toulcově dvoře probíhat od 19.10. do 23.10. a návštěvníci se nudit určitě nebudou.

„Na začátku byl pytel bukových dřívek na podpal. Dřívka však provokovala fantazii a nenechala ruce v klidu. Vznikl první malý předmět, poté další a další. Světlo světa spatřily již ne jen malé, ale i větší, překvapivé výtvory,“ popisuje koordinátor akce Jan Chvátal. Postupně se přidali i další tvůrci. Tak vznikla myšlenka tato dílka vystavit a zároveň připravit materiál, aby si každý mohl také pohrát.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...