Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Les Prašivice u Nalžovských Hor skrývá umělou zříceninu

Hrabě Taafe, majitel zdejšího panství, pocházel z Irska, a na blizkém návrší nad městečkem si nechal kolem roku 1840 postavit věrnou kopii irského rodového sídla, hradu Ballymotte.

  • Publikováno: 31. 07. 2011

Zajímavostí je, že ruiny pravého hradu Bhaile an Mhóta neboli Ballymote můžete v Irsku vidět dodnes; leží 15 mil jižně od města Sligo.

Kolem zříceniny postupně vyrostl svérázný lesní park s jezírkem, v jehož těsné blízkosti objevíte i kamenného draka, želvu a rozpadlé zbytky dalších kamenných zvířat. Pamětníci vzpomínají nejen na čápa, ale i na obrovské dřevěné muchomůrky a trpaslíky, volně rozmístěné v prostoru mezi hradem a altánkem v zarostlé lesní aleji.

Park je přístupný z městečka po trase modré turistické značky. Městečko Nalžovské Hory leží v okrese Klatovy asi 11 km západně od Horažďovic.

Původně zde stávaly dvě vsi – Nalžovy a Stříbrné Hory. Charakter jim propůjčovaly doly ležící v těsném sousedství.

Nalžovy byly připomínány již ve druhé polovině 14. století. Největší rozvoj zaznamenaly v souvislosti s dolováním stříbra, které tu začalo v roce 1521. V témže roce začala těžba stříbra, cínu a olova také v sousedních Stříbrných Horách. V důlním revíru obou obcí trvala těžba až do roku 1896. Za doby své důlní slávy byly Stříbrné Hory v roce 1531 povýšeny na městečko a později, v roce 1853, dokonce na město. V roce 1951 byly obě obce sloučeny a daly tak vzniknout Nalžovským Horám.

Uprostřed parku v bývalých Nalžovech stojí barokní zámek, postavený v první polovině 17. století. Ve 40. letech 19. století proběhla rozsáhlá rekonstrukce zámku a přilehlý barokní park byl upraven na anglický.

V části bývalých Stříbrných Hor byl počátkem 18. století postaven barokní kostel svaté Kateřiny.

Okolí je jako stvořené pro výlety s dětmi, které se vyřádí v lesním parku a možná pak i dopřejí svým rodičům klidnou prohlídku nalžovského zámku.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...