Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Jáchymov, město s radonovými lázněmi

Město na úpatí Krušných hor je známé svými radonovými lázněmi, hornickou minulostí i jako původce mince tolar, předchůdce dnešního dolaru.

  • Publikováno: 31. 07. 2011

Slavnou a bohatou historii města Jáchymov připomíná řada památek, vzniklých při jeho založení ve dvacátých letech 16. století.

Němými svědky historie jsou jáchymovské kostely, radnice, Královská mincovna a celá řada portálů patricijských domů. Výstavba renesančního města a hradu Freudenstein probíhala v přímé závislosti na bohatých nalezištích stříbrné rudy.

Město vždy bylo významným centrem české strany Krušnohoří. V 16. století zde pobývala a působila celá řada učenců, humanistů a reformátorů. Významní umělci tvořili svá díla ve zdejší mincovně, která dala světu nejen hodnotnou minci Tolar – Dolar, ale také nebývalé množství renesančních medailí.

Město vzkvétalo a upadalo v přímé závislosti na produkci stříbra v dolech v nejbližším okolí.

Nová kapitola historie města je spojena se zde se těžícím uranem, z něhož se připravovaly barvy používané ve sklárnách a porcelánkách.

V roce 1864 na dole Svornost vytryskl pramen, který podnes stojí u základu jáchymovských lázní. První soukromé lázně, využívající této radioaktivní vody, byly založeny v roce 1906. Již v roce 1912 byl otevřen nejmodernější lázeňský ústav Radium Palace. Díky lázním vzkvétá opět město, jehož současnost je s nimi neodmyslitelně spojena.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...