Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Tradice Saunové noci – Dne saunování

Na sklonku roku 2010 byla založena tradice Saunové noci – Dne saunování. Cílem této akce bylo vytvořit tradici saunové noci, která by měla od letoška podpořit zdravý životní styl.

  • Publikováno: 28. 03. 2011

Akce by měla podpořit i saunování jako takové, protože právě v zimním i jarním období je saunování lidskému organismu nejvíce prospěšné.

Ozdravné účinky sauny jsou známy odnepaměti. V sauně se uvolňují unavené svaly a vyplavované endorfiny přinášejí úlevu mysli a zklidnění stresovanému mozku. Sauna dokáže uvést duši a tělo do harmonického a rovnovážného stavu, navrací mladost, pomáhá posilovat krevní oběh, zkvalitňuje činnost srdce a oživuje pleť. Pravidelné saunování podporuje odolnost proti virovým infekcím dýchacích cest. Horký vzduch v sauně vyvolává pocení a vylučování škodlivých látek z těla, otevírá póry, zlepšuje prokrvení, pružnost a vzhled pokožky.

Tradice saunové noci byla založena v  bazénech, aquaparcích a wellness centrech po celé České republice, např. v Aquaparku Olešná, Ústí nad Orlicí nebo Wellness hotelu Frymburk, kde návštěvníci našli velmi zajímavý program včetně speciálních saunových ceremoniálů. V Aquapalace Praha navíc proběhly přednášky a besedy o saunování a byl ustaven rekord o nejvíce saunujících se lidí na jednom místě v počtu 191 účastníků.
Akci podpořily a pomohly se sčítáním také finalistky soutěže MISS Bára Kolářová, Mirka Košťanová a Tereza Šimsová.

„ Určitě tu akci budeme opakovat a uděláme z ní tradiční událost pro propagaci zdravého saunování,“ říká pořadatel akce Pavel Hofrichter.

Saunová noc je součástí projektu Aquamánie/Aquainfo.cz, který probíhá za podpory MMR. Na internetových stránkách je možno najít informace o nejlepších místech ke koupání a saunování v celé ČR, včetně 40 videí z jednotlivých aquaparků.

Při návštěvě saun a saunových světů je potřeba znát základní informace a vyvarovat se některých chyb. Níže jsme se pokusili shrnout mýty a pravidla o saunování. 

5 mýtů o saunování
1. Po saunování se snadněji nastydnu
Omyl, právě pravidelným saunováním máte možnost posílit obranyschopnost organizmu a nedat tak šanci virům a bakteriím, které způsobují nachlazení a virózy.
2. Saunování zatěžuje srdce
Mýtus, který je třeba vyvrátit. Pravidelné saunování má pozitivní dopady na posílení nejen imunitního systému, ale právě na posílení celého kardiovaskulárního systému, tedy posiluje funkce srdce, cév a krevního oběhu jako celku.
3. V sauně se skvěle hubne
Sauna vám nenahradí pravidelný pohyb, ale návštěva sauny výrazně přispívá k regeneraci těla a jeho očistě. V sauně se zbavíte škodlivých látek, které způsobují například usazování podkožního tuku a tím vznik celulitidy.
4. Sauny jsou nevhodné pro děti
Další omyl. V zahraničí v saunách potkáte rodiče i s několikatýdenními dětmi. Doporučit lze pro děti sauny s nižší teplotou nebo v klasické finské sauně nechat děti sedět na nejnižší lavici. Dále děti mohou při pocitu velkého tepla například dýchat nosem tak, že si utvoří z dlaní ‘kapsičku‘, ve které se jim bude trochu zvlhčovat vzduch před vdechnutím a nebude se jim vysušovat sliznice.
5. Po saunování budu unavený
Jednou z kouzelných vlastností saunování je schopnost snímat únavu či odstraňovat stres a nervozitu. A navíc v důsledku zlepšení oběhu krve se v poškozených tkáních v páře rychleji léčí poranění svalů, vazů a kloubů. Bezprostředně po saunování můžete cítit mírnou únavu, ale celkově vás sauna nabije pozitivní energií a tělo si odpočine.

5 základních pravidel pro správné saunování
1. Před vstupem do prostor sauny je nutné se osprchovat a umýt mýdlem. Proč? V každé sauně je třeba dodržovat základní hygienické návyky a zabránit tak šíření možných infekcí.
2. Samotnému saunování by mělo předcházet důkladné osušení. Proč? Voda kůži ochlazuje, proto mohou být účinky sauny a pocení zpomaleny. Při pocení můžete lehce otírat a hladit povrch těla, což napomáhá otevírat kožní póry a odplavovat nečistoty z kůže.
3. Do saun se vstupuje bez plavek, pouze v ručníku nebo speciálním prostěradle. Proč? Používáním ručníků a prostěradel zabráníte znečistění lavic v kabinách. Berte ohledy i na ostatní návštěvníky sauny.
4. Pobyt v sauně má být krátký, ale působení intenzivní. Saunujte se proto na prostřední nebo horní lavici, ale ne déle než 15 minut.
5. Nezapomeňte na ochlazení po pobytu v sauně. Nejšetrnějším způsobem ochlazení je pobyt na chladném vzduchu, nebo polévání pomocí hadice. Lze využít také sprchy. Před použití ochlazovacího bazénku se vždy nejprve osprchujte, abyste spláchli pot. Pokud máte potíže s vysokým tlakem, ochlazovacího bazénku se vyvarujte. Je vhodné se ze sauny přesunout na čerstvý vzduch. Vaše tělo totiž po pobytu v sauně potřebuje hodně kyslíku.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...