Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Hvězdárna ve Stradouni

Ve východních Čechách asi 5 km od Vysokého Mýta se nachází obec Stradouň, ve které se mj. nalézá od roku 1987 i hvězdárna.

  • Publikováno: 07. 03. 2011

Hvězdárna stojí na zahradě u pana Bohumila Ruprechta, který ji vlastními prostředky postavil. Tvoří ji jedna kruhová místnost zastřešená kopulí ocelové konstrukce.

Hlavním dalekohledem hvězdárny je čočkový dalekohled 130/1800 vlastní výroby. Objektiv typu AS vyrobila firma Carl Zeiss Jena. Mechanická část, tedy tubus a montáž, jsou vlastní výroby, montáž je německá. Na místě protizávaží je umístěn menší fotografický dalekohled Bauart 120/750.

Dalekohled má rozsáhlé příslušenství. Obsahuje redukci na většinu druhů fotoaparátů, překreslovací desku s regulovatelným osvětlením, k vizuálnímu pozorování planet se používá binokulární nástavec, k fotografování webkamera Philips SPC 900 NC. Veškeré doplňkové vybavení dovoluje rychlou a snadnou manipulaci.

Tato hvězdárna má také svoji vlastní internetovou stránku, na které jsou uveřejňovány aktuality z hvězdárny.

Asi nejzajímavější je zde malá sonda do historie hvězdárny, kde se čtenáři ponoří do dob od roku 1957 a kde se dozvědí leccos i o stavbě hvězdárny.

Mohou zde propátrat pozorování uskutečněná na hvězdárně za posledních 10 let a prohlédnout si astrofotografie za mnoho posledních let.

Na stránce je také založen seriál o astronomické technice. První článek se zabývá výkresem tělesa kamery SPC 900 NC, druhý kolimátorovým hledáčkem na dalekohledu a v současnosti se již připravuje řada dalších.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...