Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Budyňský Vodní hrad ukrývá i alchymistickou dílnu

Na Vodním hradu v Budyni je k vidění také alchymistická dílna. Návštěvníci kromě nástrojů a surovin uvidí i některé středověké recepty a kdo ví, třeba i přeměnu olova ve zlato.

  • Publikováno: 06. 01. 2011

Vodní hrad Budyně nad Ohří byl původně hradem dřevěným. Do kamene a v gotickém slohu jej počátkem 13. století přestavěl král Přemysl Otakar I.

Ve dvacátých letech 20. stol. bylo založeno v prostorách hradu Jandovo muzeum, které bylo postaveno hlavně z darů cestovatelů a soukromých sbírek obyvatel žijících v okolí Budyně. Toto muzeum čítalo bezmála čtyři tisíce exponátů, mezi kterými byly i velice zajímavé předměty.

Při znovuotevření muzea v roce 1997 se vedle původních vystavovaných předmětů objevila i velice zajímavá ukázka alchymistické dílny a laboratoře, ve které je možno zhlédnout mnoho přístrojů a zařízení, které byly v alchymii používány.

Alchymistická laboratoř a dílna jsou umístěny v autentických prostorách, kde se v době vlády Rudolfa II. alchymie provozovala.
Toto nejslavnější období vlády rodu Zajíců z Hazmburka skončilo až úplným majetkovým úpadkem tohoto rodu a je velice pravděpodobné, že k tomu přispělo právě pěstování alchymie.

Ojedinělá expozice alchymistické dílny obsahuje vedle prvků a součástí alchymisty používanými také ukázku laboratoře s celou řadou pecí, pícek, kahanů, díží a receptů na výrobu všeho, o co se alchymisté v minulosti pokoušeli.

Celá prohlídka muzea je zarámována do krásného gotického prostředí hradu a je zakončena ve Zlatém sále, kde se návštěvníci mohou seznámit s dobovými malbami ze 16. století s výjevy přibližujícími život na Vodním hradě.

www.budyne.cz


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...