Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Nová budova Národního muzea stále láká návštěvníky

V roce 2009 se poprvé v historii otevřely dveře budovy bývalého Federálního shromáždění veřejnosti. Národní muzeum tehdy zahájilo komentované prohlídky po stopách historických událostí, které se…

  • Publikováno: 18. 12. 2010

Generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš k tomu poznamenal: „Jsem moc rád, že se nám v rekordně krátkém čase podařilo tyto prostory otevřít veřejnosti, aby se konečně podívala do „zakázané budovy“, na kterou doposavad mohla hledět jen z dálky přes policejní zátarasy. Národní muzeum tímto počinem dokazuje, že budovu převzalo především proto, aby sloužila kultuře.“

V místech, kde donedávna stáli po zuby ozbrojení strážci, lze dnes najít nejmodernější muzejní obchod v České republice, dětský koutek pro děti či kavárnu.

Nová budova bude s historickou budovou během její generální rekonstrukce v letech 2011 až 2012 propojena podzemním tunelem a společně tak vytvoří unikátní muzejně–kulturní celek světové úrovně.

Veřejnosti však již dávno slouží. V současné době zde můžete navštívit výstavu Sbírka odkazů Járy Cimrmana a Zpívající hmyz.

Nevšední budova, která byla již prohlášena za kulturní památku ČR, nabízí ke zhlédnutí mnoho míst spojených s historií České a Československé republiky.
Prohlídkový okruh se skládá ze 16 zastavení, během nichž se zájemce seznámí nejen s původní stavbou, která byla postavena již za 1. republiky a následně v letech 1967 až 1973 přestavěna pro Federální shromáždění, ale i s prostory, kde byla utvrzována normalizace vydáváním zákonů socialistické republiky během 70. a 80. let 20. století.
Ve Sněmovně lidu, původně burzovním sále, bylo přijato mnoho důležitých zákonů i po roce 1989. Byla zde zrušena vedoucí úloha komunistické strany a „válčilo“ se zde o pomlčku v názvu naší republiky. Do veřejného života zde byl znovu uveden Alexander Dubček, odhlasoval se v ní zánik České a Slovenské federativní republiky a navštívily ji světové osobnosti jako Michail Gorbačov, Margharet Thatcherová, Francois Mitterand, George Bush st. nebo britská královna Alžběta II.

Budova je vyzdobena cennými uměleckými díly; k nejzajímavějším patří sousoší Otty Gutfreunda Rodina, v atriu socha Evy Jana Štursy či rozměrný gobelín Praha Cyrila Boudy.

www.nm.cz


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...