Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Plzeň má interaktivní Muzeum loutek

Muzeum loutek v Plzni těží z místní bohaté loutkoherecké tradice a mapuje činnost loutkových divadel hrajících v Plzni a jejím nejbližším okolí.

  • Publikováno: 04. 07. 2010

Expozice postupně představuje počátky loutkářství v Plzni od kočovných loutkoherců přes Loutkové divadlo feriálních osad, Skupovo divadlo, produkce loutkových souborů z druhé poloviny 20. století až po současnost.

Vedle tradičně pojatých výstavních prostor je v muzeu místnost, kde je možné s loutkami manipulovat a seznámit se s různými technikami vodění. Tento multifunkční sál zároveň slouží také k pořádání divadelních představení, přednášek či konferencí.

 

Příběh loutek, který muzeum vypráví, začíná již na počátku 19. století. V té době se Plzeňané mohli těšit z divadelních představení kočovných lidových loutkářů, kteří projížděli s koňskými povozy opakovaně své oblíbené štace, takzvané „abštechry“.

Další část expozice je věnována vývoji plzeňského loutkářství na konci 19. století, kdy vedle působení řady spolků vzniklo první stálé loutkové divadlo.

Na pomyslné časové ose se novým fenoménem stávají rodinná divadélka, ve kterých se při hře setkával svět dětí a dospělých.

Další část expozice je věnována významným osobnostem Gustavu Noskovi, Josefu Skupovi a Jiřímu Trnkovi, z jejichž spolupráce vznikly snad nejznámější české loutky – Spejbl a Hurvínek.
Aby byly loutkové „superstar“ kompletní, nemůže v expozici chybět ani „revoluční“ Kašpárek, který svého času hrál hlavní roli v kabaretech zesměšňujících dobové politické dění na konci 1. světové války, nebo oblíbená komická dvojice Grundle a Šlafunda.

O tom, že bohatá loutkářská tradice Plzně neskončila, se lze přesvědčit v místnosti věnované souborům doby současné a nedávno minulé.

 

www.muzeumloutek.cz


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...