Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Úzkorozchodná železnice Třemešná – Osoblaha

V podhůří Jeseníků se mezi Třemešnou a Osoblahou nachází unikátní železniční trať o rozchodu 760 mm. Jedná se o poslední úzkorozchodku ČD v České republice.

  • Publikováno: 03. 07. 2010

S výstavbou úzkorozchodné železnice o rozchodu 760 mm se začalo na jaře 1898, k zahájení pravidelné veřejné dopravy došlo v prosinci téhož roku.

Trať je dlouhá přes 20 km a jezdit se po ní smí maximální rychlostí 40 km/h.

Vzdálenost Třemešná – Osoblaha je ale vzdušnou čarou pouhých 15 km. Traduje se, že důvodem prodloužení byl tehdejší předpis o stavbě drah v Rakousku, který povoloval stavět pouze tratě delší než 20 km. Skutečným důvodem klikatého trasování se 102 oblouky ovšem byla snaha, aby se trať co nejvíce přimykala terénu a byla tak co nejlevnější.

Trať se také může pyšnit nejmenším obloukem v síti Českých drah o poloměru pouhých 75 m. Vlak v těchto místech ze své obvyklé rychlosti zpomaluje na polovičních 20 km/h.

Přes různé obtíže, se kterými se musel provoz na trati vyrovnávat, a s četnými snahami o zrušení této malebné lokálky přežila trať do dnešních dnů a v současné době je jedinou úzkorozchodkou ČD.

Ačkoliv zajišťuje železnice dopravní dosažitelnost vesnic v Osoblažském výběžku, jedná se i oblíbený turistický cíl. Technická zajímavost je dokreslena krásnou krajinou za okénky vlaku a turistická zajímavost podpořena četnými akcemi, které se zde pořádají.

 

www.osoblazsko.com


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...