Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Kolik toho víte o stromech?

Víte, kolik let je nejstaršímu stromu na světě?

  • Publikováno: 12. 02. 2010

A víte, co je to klimax? Pokud ano, můžete se stát jedním z výherců soutěže „Zachraňme stromy“.

Vítězové dostanou například Historický atlas hub, který je u nás první knihou vytištěnou na papíře z certifikovaného dřeva, polštáře utkané v rámci podpůrného programu OSN pro ženy v Indii nebo sadu kuchyňského náčiní tradiční české výroby. První vítěze Arnika vylosovala v prosinci 2009 a další bude vybírat jednou za měsíc v roce 2010.
Soutěže je možné zúčastnit se jak na výstavě, která putuje po celé republice, tak na internetových stránkách Arniky.

Kvíz je součástí výstavy Zachraňme stromy.
Ta na dvanácti panelech ukazuje, jaké funkce nám stromy poskytují a proč se vyplatí je chránit. „Obecně se ví, že stromy produkují kyslík, poskytují stín a jsou útočištěm pro ptactvo. Ale málokoho napadne, že lidem zpříjemňují klima nejen jejich ulice, ale také klima celé planety, či dovedou produkovat přírodní antibiotika, jimiž se chrání před mikroorganismy, které je napadají,“ řekl Jakub Esterka z Arniky, který se na přípravě kvízu podílel. „Je důležité poznávat to, co nám stromy denně poskytují, abychom jim jejich službu mohli alespoň částečně vrátit,“ dodal.
Uctívání stromů je starší než křesťanství. Stromy jsou také součástí lidových zvyků a různých mýtů, aleje utvářejí typický ráz české krajiny.
Cílem výstavy je také ukázat, jak je možné bránit kácení zdravých stromů a co pro jejich zachování ve městech i v krajině může udělat každý z nás. 

Nápovědu k některým z odpovědí je možné najít přímo na jednotlivých panelech výstavy. Od léta, kdy byla výstava Zachraňme stromy poprvé uvedena na hudebních festivalech, putuje po školách či knihovnách po celé republice.
Od 1. do 15. března bude k vidění ve Šternberku u Olomouce.

Výstava i soutěžní kvíz jsou součástí dlouhodobé kampaně Arniky „Zachraňme stromy“. V té se loni podařilo pomoci prosadit novelu zákona o ochraně přírody a zrušit výjimku, která umožňovala správcům silnic kácet aleje podél silnic bez povolení.
Arnika poskytuje bezplatné poradenství a ve spolupráci s místními občany a sdruženími brání stromy v desítkách kauz po celé České republice.

Soutěžní kvíz najdete zde a stránky věnované výstavě zde.

 

www.stromy.arnika.org


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...