Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Kroje z celé republiky v TOP Hotelu Praha

13. února 2010 očekává TOP Hotel Praha na Chodově přes 1700 účastníků Národního krojového plesu FoS ČR z celé České republiky a zahraničí.

  • Publikováno: 20. 01. 2010

V hotelu bude zpívat, tančit a hrát přes dvacet nejlepších folklorních souborů z Čech i Moravy, Vojenský umělecký soubor ONDRÁŠ, Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů se sólisty, k tanci hraje plesovým hostům BAND Felixe Slováčka a další orchestry.

Nejvíc folklorních souborů přijede z Plzeňska a Karlovarska. Příchozí uvítají nejen zpěvem a muzikou, ale i karlovarskou Becherovkou, lázeňskými oplatky a typickými plzeňskými koláčky.
Také TOP HOTEL Praha připravuje ve všech restauracích speciality staročeské kuchyně.

Národní krojový ples se koná v hlavním městě poprvé, krojové plesy však mají v Praze dlouhou tradici.
Svůj ples – Pošumavský věneček – pořádají v Praze Chodové již od roku 1936, kdy založili v restauraci „U čísla 1“ na Smíchově spolek Psohlavci v Praze. V pořadí 74. Pošumavský věneček bude shodou okolností také 13. února, a to v Národním domě na Smíchově.
Moravské plesy v Praze se datují od 2. dubna 1920, kdy uspořádaly pražské moravské spolky svůj reprezentační ples v Obecním domě. Ale protože plesy Moravanů navázaly na Moravské věnečky, hostil první Moravský věneček Žofín již v roce 1898. Iniciátorem bylo pražské moravské studentstvo, které – jak se píše – chtělo „postavit se po bok ostatním reprezentačním plesům v Praze a prokázat, že Moravané v Praze skutečně reprezentují inteligentní část Pražanů“. 54. Moravský ples se koná 20. února v ND na Smíchově.

Národní krojový ples FoS ČR je považován za symbolický začátek folklorní sezóny Folklorního sdružení ČR, které v průběhu roku pořádá 60 – většinou mezinárodních – folklorních festivalů a slavností a bezpočet dalších folklorních akcí.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...