Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Folklor v pražských ulicích překvapil a zaujal

Ve středu 26. srpna mnohé Pražany a turisty překvapil krojovaný průvod všech souborů prezentujích se na Pražském jarmarku. Krátce před 14. hodinou se pražské Staroměstské náměstí změnilo v…

  • Publikováno: 27. 08. 2009

Kolem souborů z naší republiky i z ciziny se hned utvořily kruhy turistů, cvakaly spouště fotoaparátů, vrčely kamery. Kdo netušil, že právě tady začíná průvod folklorních souborů, byl překvapen. Lidé přebíhali od jednoho souboru k druhému podle toho, kde se právě ozvala hudba a zpěv.
Jakmile pražský Orloj oznámil, že je 14 hodin, a zakokrhal kohout, dal se průvod do pohybu. A s ním i ti, kteří přihlíželi, fotili, filmovali a tleskali ukázkám hudby a tance.
Mnozí doprovodili jednotlivé soubory přes Celetnou ulici, Příkopy a Můstek až na pódium na Ovocném trhu. A pak zůstali a sledovali program druhého dne Pražského jarmarku.

Je to příjemné, procházet kolem stánků a poslouchat hudbu a písničky z pódia. Navíc u mnoha prodejních pultů člověk nevidí jen zboží, ale i to, jak vzniká.
Přímo před očima návštěvníků se v šikovných rukách řemeslníků mění obyčejný drát na prstýnek, přívěšek nebo figurku. Vedle paní zdobí perníková srdce a ochotně vyhoví i přání zákazníků, takže si odnesete originál s ornamentem nebo nápisem podle vlastního návrhu. Kousek dál zase z hroudy hlíny na hrnčířském kruhu jako zázrakem vyrůstá hrníček. U stánku s bylinkami vám ochotně vysvětlí, k čemu jsou dobré a jak je užívat. A pokud jste ještě nikdy neslyšeli o kvetoucím čaji, doporučuji stánek na kraji vpravo od pódia. Paní ve stánku vám ho předvede a ráda vysvětlí jeho účinky.

Svůj stánek má na Pražském jarmarku i pořádající Folklorní sdružení ČR. Stojí jako první vlevo od pódia. I tady je z čeho vybírat. Publikace o folkloru, cédéčka a DVD se záznamy řady folklorních slavností a festivalů. A snad poprvé v historii Pražského jarmarku je možné si u stánku Folklorního sdružení koupit i měsíčník lidové kultury Čech, Moravy a Slezska – časopis Folklor. Doporučujeme!


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...