Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Pražská defenestrace měla svou první úspěšnou reprízu

Přesně 590 let a jeden den po První pražské defenestraci zažili návštěvníci Karlova náměstí v Praze napínavou podívanou. Dramatická rekonstrukce události, která stála na počátku husitských válek…

  • Publikováno: 16. 08. 2009

Nepadali ovšem na hroty kopí jako v 15 století ale na žíněnky.

„Rekonstrukce První pražské defenestrace byla pro nás příležitostí připomenout si bouřlivé momenty léta roku 1419. S odstupem téměř šesti století jsme mohli nahlédnout na událost, která stála na počátku jednoho z největších konfliktů v českých dějinách. Zároveň je to ale možnost seznámit se s příjemnějšími stránkami pozdního středověku, jako je dobré jídlo a pití, hudba, atmosféra tehdejších lidových veselic. Reálné následky defenestrace přitom můžeme ponechat hluboko v historii,“ říká starostka MČ Praha 2 Jana Černochová.

Na bývalém Dobytčím trhu vyrostlo před budovou Novoměstské radnice historické tržiště se stylovým občerstvením. Během akce mohli Pražané ochutnat například čerstvý chléb upečený přímo na místě v pojízdné peci, vyrobené podle iluminace z 15. století. Jako na každém správném tržišti i zde hrála dobová kapela a občas se mladí rytíři utkali v divokém soubojí svých měčů. Pro dospělé a hlavně dětské diváky byla připravena kramářská píseň o defenestraci s loutkami a výtvarná dílna „Udělěj si svou archeologickou vykopávku“.

Akce vyvrcholila rekonstrukcí dobových událostí. Stejně jako 30. července 1419 přitáhl k Novoměstské radnici rozzuřený dav vedený Janem Želivským a požadoval propuštění vězněných stoupenců přijímání podobojí. Potyčka, která vypukla mezi přívrženci Želivského a konšely, byla krátká ale velmi prudká. Dav vtrhl do prostor radnice a vyházel bránící se konšely z oken. Defenestrace z roku 1419 byla událostí krvavou. Během její rekonstrukce však návštěvníky čekalo především napětí a dobrá zábava.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...