Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Den zamyšlení

22. února slaví už více než 80 let 40 milionů skautů a skautek na celém světě Den zamyšlení – „Thinking day“. V posledních letech se tento den stal nejen oslavou velkého…

  • Publikováno: 22. 02. 2009

Letošním tématem Dne zamyšlení je „Zastavme šíření AIDS, malárie i dalších onemocnění.“

Den zamyšlení se slaví na celém světě – a v každé z 217 zemí, kde skauting existuje – trochu jinak. V České republice se skauti schází, slaví svůj velký svátek, zpívají, ale také hrají hry s mezinárodní tematikou.

„Den zamyšlení vnímáme především jako příležitost ukázat dětem svět jinýma očima. Právě díky hrám s globální tématikou mají děti šanci nahlédnout do jiných zemí a zjistit, jak se v nich žije, jaké mají problémy. To jim pomáhá nejen pochopit obyvatele jiných zemí, ale také zamyslet se nad globálními problémy lidstva, vědět, jak pomoci i kde najít informace,“ uvedla Veronika Horová, zahraniční zpravodajka.

Libanonské skautky pečou koláčky a ty pak prodávají v nákupních centrech. Utržené peníze použijí na rozvoj a osvětu o nemocech AIDS. Jiný skautský oddíl v Polsku se zúčastnil iniciativy Červeného kříže „Zastavme malárii.“ Kromě toho, že děti samy zjišťovaly, jaká situace v zemích třetího světa je a kde jsou příčiny problémů, aby se v situaci orientovaly, rozhodly se zahájit sbírku na nákup 10.000 sítí proti moskytům, které budou distribuovány v Keni a Ugandě.

Dvaadvacátý únor se stal velkým skautským svátkem a všichni skauti na celém světě se otevírají celému světu. Právě zde využívají svoje kontakty na skauty z jiných zemí, které získali na různých mezinárodních akcích, jako třeba jamboree – mezinárodní setkání skautů. To všechno napříč národy, etniky, přes hranice států i náboženství. 22. února je nejen datem narození prvního skauta na světě – zakladatele světového skautingu Roberta Baden Powella – ale ve stejný den, i když o 32 let později, se narodila pozdější světová šéfka skautek a také Powellova žena, Olave Baden-Powellová.

Skautské hnutí, které má na celém světě přes 40 milionů členů a prošlo jím přes půl miliardy lidí, mezi Čechy mnoho významných osobností, oslavilo v roce 2007 sto let od začátku své existence.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...