Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Začíná Matějská pouť

Tradiční jarní Matějská pouť, která je první jarní poutí v Evropě, dnes začíná. Těšit se můžete na nové zahraniční atrakce, stejně jako na klasické atrakce. Historicky nejznámější atrakcí je…

  • Publikováno: 21. 02. 2009

centrifuga Booster či Katapult Bungee.

Návštěvníci se mohou též svézt na vodní atrakci či na myší horské dráze Super Mouse. Mezi další atrakce patří strašidelné zámky a domy smíchu, motion simulátory, střelnice, kolotoče, řetízkové kolotoče, houpačky, skákací hrady, houpací lodě, autodromy, zvonkové dráhy, lochnesky a samozřejmě stánky s laskominami a občerstvením.

Matějská pouť se koná od 21. února do 13. dubna 2009 v areálu Výstaviště Praha, dříve nazývaném Park kultury a oddechu Julia Fučíka v bubenečské Stromovce. Provozní doba je úterý až pátek od 14 do 22 hodin, soboty, neděle a svátky jsou od 10 do 22 hodin.
Matějská pouť se koná již od roku 1963, letos tak oslaví již 45. výročí.

Tradice Matějské pouti pochází z výročních poutních oslav svátku svatého Matěje, který připadá na 24. února, v jemu zasvěcené farnosti v Dejvicích u Hanspaulky. V Národní knihovně je tato tradice doložena od roku 1595.

Svatý Matěj je ochráncem stavebních řemeslníků, řezníků, cukrářů, kovářů a krejčích. Vedle toho se k němu lidé modlí, aby od nich odvrátil černý kašel, neštovice a manželskou neplodnost. Také s počasím má Matěj co do činění. Existuje pořekadlo „Svatý Matěj ledy láme“. Znamená to, že tento den by měl být předzvěstí jara. U nás se dříve hojně ujal zvyk třást na sv. Matěje ovocným stromovím, aby hojně rodilo. Kromě toho sloužila matějská noc k četným předpovědím. Tak například večer se vkládaly listy břečťanu do mísy s vodou. Když do rána některý list změkl, znamenalo to nemoc v rodině.

Po skončení Matějské pouti zůstává v dolním areálu 22 atrakcí v provozu po celou sezónu.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...