Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Jak vybrat spacák a karimatku

Jak si správně vybrat spacák a podložku pod spacák vám může napovědět reportáž z pořadu Černé ovce, kterou Česká televize natáčela na výstavě stanů v roce 2008 v Letňanech. Naleznete ji na…

  • Publikováno: 13. 02. 2009

Tyto dvě vlastnosti se ovšem vylučují. Jak tedy správně vybrat pro vás vhodný spacák? Nejprve zvažujte teplotu, izolační materiál, váhu a teprve pak cenu.
Při výběru spacáku byste si jako první měli rozmyslet, jaký chcete typ spacáku. Zda tzv. mumii, deku či něco mezi nimi.

Další věc, kterou si musíte u spacáku vybrat je, jaký potřebujete tepelný komfort. Obvykle dnes výrobci u spacáku uvádějí čtyři údaje. Horní komfort udává okolní teplotu, při které je vám ve spacáku příjemně a nepotíte se v něm. Spodní komfort je udáván zvlášť pro ženy a pro muže a udává nejnižší teplotu, při které je vám ve spacáku ještě teplo. Posledním údajem je tzv. extrémní teplota, tedy nejnižší teplota, při které je vám sice ve spacáku zima, ale spacák vás uchrání od smrti chladem.

Při výběru spacáku se dále zaměřte na materiál, ze kterého je vyroben. A to materiál vnější, vnitřní a izolační. Vnější materiál má dobře izolovat vůči větru. Vnitřní materiál vám má být příjemný na pokožku. Izolační materiál vás má samozřejmě dobře hřát. Již dlouho používaným materiálem je peří, které má výborné tepelné vlastnosti, je však těžší než materiály syntetické. I když dnes už syntetické materiály umí to samé za leckdy daleko nižší ceny. Přesto se péřové spacáky hodí více pro velké zimy. Od jara do podzimu vám v našich klimatických podmínkách obvykle postačí syntetické izolace. Jejich výhodou je to, že téměř neabsorbují vlhkost, lze je prát v pračce a lehce se vysuší.
Pro zvýšení tepelného komfortu si můžete přikoupit vložku do spacáku.

Důležitým aspektem při výběru spacáku je také jeho velikost. Platí, že malé tělo velký spacák „nevyhřeje“. Naopak, pokud byste si pořídili příliš malý spacák, pohodlně se v něm nevyspíte.
Dětské spací pytle jsou dnes stejně kvalitní jako spacáky pro dospělé a pro jejich výběr platí stejná kriteria.

Pouze ve spacáku byste se však při kempování v přírodě dobře nevyspali. Potřebujete také izolační podložku. Pryč jsou doby, kdy se dala pořídit pouze tenká karimatka, která není příliš pohodlná a málo izoluje.
Vybírat dnes můžete také různé nafukovací matrace či samonafukovací podložky. Do velké zimy se však paroxně vysoké nafukovací matrace příliš nehodí, protože je v nich plno vzduchu, který se špatně zahřívá a pak je vám odspodu zima. Lepší je koupit si samonafukovací podložku. Ta se vyrábí z pěnové hmoty, která je zatavená v neprodyšné textilii. Samonafukovací podložka není tak silná a je v ní tedy méně vzduchu, který při spánku svým tělem lépe zahřejete a tím je vám v zimě od země větší teplo. Při otevření ventilu se pěna v podložce roztáhne a nasaje vzduch. Tím se podložka sama nafoukne a vy máte ušetřenou práci.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...