Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Stále vztyčují totemy: průvodce po indiánských skupinách Kanady

Skautský spisovatel Ivan Makásek, Hiawatha vydal vlastním nákladem novou knihu s názvem STÁLE VZTYČUJÍ TOTEMY. Je to malý průvodce po indiánských skupinách severozápadní Alberty, Yukonu a…

  • Publikováno: 31. 12. 2008

Ivan, přírodovědec, ekolog, etnograf amatér, a Vašek, námořník, který plul jednadvacet let po světových mořích, a poté mnohaletý profesionální řidič vysokého církevního hodnostáře. Vydali se po slavné Alaska Highway přes tisíc mil do končin, o kterých četli ještě jako kluci v knihách J. Londona a J. O. Curwooda.
Najednou bylo všechno ohromné, nepředstavitelné a vymykající se běžné zkušenosti. A i když měli být připraveni, každý z nich reagoval nečekaně odlišně. Přes všechny obtíže však absolvovali 8500 km a navštívili cílová místa – Dawson City nedaleko hranic Aljašky a Vancouver na pobřeží Tichého oceánu – tak, jak si předsevzali. Přivezli si směsici roztodivných zážitků a informací, mezi nimiž významně dominovaly poznatky o indiánech.

Právě ty autor seřadil, doplnil, „navlékl“ na imaginární cestovní šňůru a nazval tak, jak v titulu stojí. Potvrzují, že indiáni – First Nations – v Kanadě nejen dosud žijí, dokonce vztyčují totemy! Přizpůsobují se sice nové době, ale na svůj tradiční život a kulturu nezapomínají a zapomenout ani nechtějí. Zůstanou s námi na této planetě i v třetím tisíciletí, a proto bude vždy dobré o nich něco vědět. Rozhodně by se mělo mluvit i u nás o jejich současném, již mnohaletém odporu proti nadcházející olympiádě ve Vancouveru v roce 2010. S ní totiž souvisí rozsáhlá devastace západních pobřežních horských pralesů Britské Kolumbie. Také o tom kniha přináší své svědectví.

Publikace o rozsahu 336 stran je opatřena jmenným a věcným rejstříkem, rovněž přílohami. Pro lepší orientaci jsou statě s podrobnějším národopisným textem podtištěny světle modrým barevným tónem, takže čtenář, kterého zaujme více nebo výhradně osud cestovatelů, může takto vyznačená místa v textu snadno přeskočit.
Kniha vychází nákladem 500 ks, má přibližně 250 menších fotografií přímo v textu a 17 celostránkových fotopříloh na konci svazku.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...