Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Rychlé šípy slaví sedmdesátiny

Tento rok 17. prosince oslavily Rychlé šípy sedmdesát let. Přesně tolik let uběhlo od uveřejnění prvního příběhu v časopise Mladý hlasatel v roce 1938. Hrdiny těchto příběhů na pokračování…

  • Publikováno: 22. 12. 2008

Jejich příběhy se staly velmi populárními, vznikaly jejich fan kluby, sběratelské kluby, knižní příběhy, filmová zpracování. Rychlé šípy se staly fenoménem, který můžeme přirovnat k příběhům Sherlocka Holmese v komornější verzi.

Jeden z příběhů vyprávěl o revolučním vynálezu létajícího kola, jehož plánek byl uschován uvnitř mechanického hlavolamu Ježek v kleci.
Popis hlavolamu byl velmi přesný a v příběhu byl také detailní popis řešení. Jeho začátek slyšel někdy snad každý z nás: Když natočíme nejdelší osten ježka tak, aby vyčníval z klece nejširším jejím otvorem, posuneme ježka do poloviny výšky klece…

Ilustrátor originálních verzí příběhů Rychlých šípů Jan Fischer načrtl obrázek ježka v kleci, a to byl dostatečný impuls pro místní chlapce a jejich zručné otce. Světlo světa spatřilo množství verzí tohoto hlavolamu a v roce 1941 se v obchodě pana Moučky v Praze objevila první komerční verze, která byla dřevěná.

Během pozdějších let druhé světové války a v poválečných stalinistických let měla naše země jiné starosti, ale i přesto se stále objevovaly další verze hlavolamu.
Ke konci šedesátých let minulého století se na trhu objevovaly nové komerční verze hlavolamu ve stále větších množstvích. Někteří z domácích sběratelů mají ve své sbírce více než 50 různých typů Ježka v kleci.
Nejoblíbenější verze hlavolamu ze všech jeho komerčních verzí byla dřevěná verze z roku 1970 od výrobce Druopta Praha, která skutečně obsahovala tajnou schránku uvnitř ježka, stejně jako verze v příběhu.

Nejnovější verze Ježka v kleci (verze 2009) je kovový šroubovací Ježek v kleci, který je kopií ježka z roku 1970. Můžete ji zakoupit prostřednictvím internetového obchodu na http://obchod.hryahlavolamy.cz.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...