Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Kaleidoskop a krasohled

Chcete-li se na svět podívat trojrozměrně, můžete to udělat pomocí krasohledu. Navenek vypadá jako dalekohled, ale uvnitř je pohled zcela jiný. Z nudných barev opršelého asfaltu se stane…

  • Publikováno: 10. 12. 2008

A všechno se to pootáčením mění.
Také se vám ale může stát, že místo skutečného světa uvidíte neexistující svět ornamentů a optických klamů a nedohlédnete nikam. Pak se místo do krasohledu díváte do kaleidoskopu.
Že jste si vždycky mysleli, že kaleidoskop a krasohled jsou jedno a to samé a jste teď zmateni. Jaký je tedy mezi kaleidoskopem a krasohledem rozdíl?

Kaleidoskop je tubus, uvnitř ze tří stran vyložený zrcadly, uzavřený na obou koncích sklíčkem. Tato tři zrcadla násobí to, co je uvnitř vloženo na konci tubusu, například kousky barevných sklíček.Ta se pak při otáčení přesypávají, obraz se mění a tvoří různé ornamenty.

Je ovšem ještě jeden způsob, jak pracovat se zrcadly, trubicí a sklíčky. Od kaleidoskopu se liší tím, že se v něm do ornamentů převádí obraz skutečného světa, na jednom konci ovšem musí být skleněná koule. Taková věc se jmenuje krasohled, protože se mezi zrcadly nepřeskupují vložené předměty, ale odráží se v nich to, nač člověk zaměří pohled. Obraz je ovšem rozložený a znovu spojený kulovitou optikou.
U krasohledu tedy tři zrcadla násobí obraz vnějšího světa, zkreslený kulovou čočkou na konci tubusu; nic se nepřesypává.

Pokud vás nenapadá, co darovat blízkým jako vánoční dárek a rádi byste jim darovali něco nápaditějšího než ponožky nebo svetr s jelenem, můžete jim koupit právě kaleidoskop nebo krasohled. Obojí můžete zakoupit v internetovém obchodě na obchod.hryahlavolamy.cz.

Pokud byste si chtěli kaleidoskop sami vyrobit, můžete postupovat například podle návodu mladých debrujárů.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...