Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Portál Pamět národa spuštěn

V pondělí 27. října odpoledne se ve Strakově akademii konala tisková konference k zahájení portálu Paměť národa, který byl spuštěn v úterý 28. října 2008. Za účasti místopředsedy vlády pro…

  • Publikováno: 02. 11. 2008

pametnaroda.cz“>www.pametnaroda.cz a www.memoryofnation.eu oficiálně představena.

Portál určený nejen odborníkům, ale i široké veřejnosti, zpřístupní audiovizuální vzpomínky stovek přímých aktérů nejvýznamnějších událostí z české moderní historie. Jde o jeden z největších interaktivních webových portálů mezi projekty orální historie na světě.

Tento projekt by měl sloužit organizacím v Evropské unii, které shromažďují vzpomínky a svědectví pamětníků v podobě audio a videonahrávek, fotografií a textů. Podle slov Alexandra Vondry by mohl podpořit celoevropskou diskusi o minulosti a vyústit ve vytvoření jedné společné evropské instituce zabývající se historickou pamětí.

K tomuto volnému sdružení se může přidat každý, kdo zrealizuje projekt oral history v Evropě podle pravidel portálu. Projekt je směřován i na zahraniční veřejnost, která může svými zkušenostmi z totality pestrou mozaiku událostí 20. století doplnit. Jde tedy o jakýsi národní projekt s evropským rozměrem.

Post Bellum dosud vyzpovídalo, textově a fotograficky zpracovalo více než 800 pamětníků, především vojáků-veteránů z 2. světové války, domácího odboje 1939-1945, obětí holocaustu, politických vězňů 50. let, ale ve zvláštní kategorii i funkcionářů výkonné moci – agentů KGB, NKVD, StB, bachařů, politických funkcionářů a dalších.

Začínající projekt chce založit v České republice zcela unikátní informační portál, který umožní nejen odborné a laické veřejnosti, ale i žákům základních a středních škol poutavou formou a jednoduchým ovládáním vstoupit do světa příběhů a vzpomínek. Podmínkou vstupu je pouze osobní registrace.

Projekt byl do této doby financován především prostřednictvím partnerů – Českého rozhlasu a Ústavu pro studium totalitních režimů, které rozhodující měrou doplnil Úřad vlády.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...