Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Dobrovolnice ze Skupiny ČEZ pomáhaly v Českém západě

Tři dobrovolnice z plzeňské pobočky Skupiny ČEZ pomáhaly 25. září místo své běžné práce v občanském sdružení Český západ v Dobré Vodě u Toužimi. Vyzkoušet si práci v neziskové organizaci jim…

  • Publikováno: 16. 10. 2008

Zaměstnanci Skupiny ČEZ mají možnost jeden den v roce pracovat ve vybrané neziskové organizaci, aniž by přišli o svoji běžnou mzdu. Pilotního projektu, který probíhá ve spolupráci s Fórem dárců se letos zúčastnilo 320 zaměstnanců, kteří pomohli 53 neziskovým organizacím.

Do Dobré Vody přijely ve čtvrtek ráno tři mladé telefonní operátorky, aby občanskému sdružení pomohly s archivací projektové dokumentace a úklidem skladovacích prostor komunitního centra. S prací dobrovolnic jsme spokojeni, za jeden den dívky zvládly udělat mnoho užitečné práce, říká Jana Kosová, výkonná ředitelka občanského sdružení Český západ. Na přítomnost dobrovolníků jsme u nás ve sdružení zvyklí, vloni nám dobrovolníci věnovali 432 odpracovaných hodin. Nejčastěji k nám dobrovolníci přijíždějí, aby pro místní lidi připravili tvořivou dílnu nebo vzdělávací kurz, jindy zas pomáhají s přípravou Dětského dne, Mikulášské nadílky či předvánočním putováním k živému Betlému. , přibližuje pestrost dobrovolnictví v Českém západu Jana Kosová.

Občanské sdružení Český západ působí v romské komunitě v Dobré Vodě u Toužimi. Zde nabízí nebo zprostředkovává práci, pořádá vzdělávací a rekvalifikační programy, organizuje volnočasové aktivity pro děti i dospělé, zajišťuje individuální doučování dětí nebo poskytuje sociální služby.
Mezi největší úspěchy sdružení patří výrazné snížení nezaměstnanosti v Dobré Vodě. Filosofií Českého západu již od roku 2002 je, že nedělá práci za druhé, ale snaží se o podporu samotných členů komunity takovým způsobem, aby naopak dokázali své osobní i společné problémy řešit vlastními silami a postupně uměli brát své životy do vlastních rukou.

Sdružení také provozuje obchůdek, který nabízí výrobky romských žen z Dobré Vody, a to na různých trzích, ale i v internetovém obchodě na stránkách sdružení. Sortiment zahrnuje látkové tašky, kapsáře, ubrusy a prostírání, dámské a pánské tuniky a kuchyňské zástěry. Vše šijí ženy z Dobré Vody ručně.

Občanskému sdružení Český západ můžete pomoci finančním příspěvkem na rekonstrukci nového komunitního centra, finančním příspěvkem na činnost Českého západu, materiálním darem (stavební materiál, kancelářské potřeby aj.), členstvím v Klubu přátel Českého západu, informováním známých a obchodních partnerů o jeho činnosti, dobrovolnou prací (lektorování, volnočasové aktivity apod.), odbornými konzultacemi, zakoupením výrobků z obchůdku Českého západu nebo nabídkou propagace či reklamního prostoru.

Více informací o sdružení a jeho činnosti naleznete na www.cesky-zapad.cz

A nakonec pozvánka od občanského sdružení Český západ na Den otevřených dveří, který se bude konat 1. listopadu 2008 od 13 do 17 hodin v sídle Českého západu v Dobré Vodě u Toužimi. Na všechny účastníky čeká bohatý program, o kterém bude sdružení podrobněji informovat na výše uvedených webových stránkách.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...