Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Rumunským pohořím s pasteveckými psy

Ve dnech 29. srpna až 7. září 2008 plnilo 15 účastníků Programu EDIE v Rumunsku bronzový a stříbrný stupeň v oboru expedice. V rumunských horách výprava ušla 102 km a překonala 4 795 výškových…

  • Publikováno: 13. 10. 2008

V rumunském pohoří Rodna se odehrávala převážná část expedice, kterou podniklo 15 účastníků bronzového a stříbrného stupně Programu EDIE. Účastníky z Mladé Boleslavi, Poděbrad, Českých Budějovic, Světlé nad Sázavou a Uherského Hradiště doprovázeli tři zkušení vedoucí (J. Baláš, L. Šerá a M. Šimek) a přidalo se i pár absolventů Programu.

První zastávkou v Rumunsku bylo starobylé město Kluž. Odtud mladí lidé pokračovali k úpatí pohoří Rodna, aby mohli zahájit pětidenní expedici – přechod pohoří. Po celou dobu horských túr jim přálo počasí, a tak mohli obdivovat překrásnou scenérii hor a horských jezer. Putování bylo náročné. Expedice vystoupala i na nejvyšší vrchol hor – 2 303 m vysoký Pietrosul. Po celou dobu účastníci měli i zajímavý doprovod. Cestou nás doprovázeli pastevečtí psi, jejichž huňatá bílá či hnědá srst zakrývala vyzáblé boky, řekla Dáša Slavíčková ze světelské skupiny.

Po turistice v pohoří Rodna přišla na řadu návštěva lázeňského městečka Vatra Dornei a prohlídka nejpozoruhodnějších klášterů v rumunské Moldávii – Voronet, Moldavita, Humor a Sucevita. A pak se účastníci vydali znovu do hor. V pohoří Caliman se dostali na skály Dvanáct apoštolů.

Účastníci si odvážejí nejen spoustu zážitků spojených s krásnou přírodou hor severního Rumunska, ale i seznámení s kulturními památkami a místními lidmi. Takto například popisuje své zážitky D. Slavíčková: Naše první tábořiště mě přímo nadchlo – travnatý kopec, u jehož úpatí byla posazena salaš. Nedaleko vytékal pramen, z něhož se napájelo stádo ovcí a koní a z kterého jsme si nabírali vodu i my. Večer nám rumunští pastevci rozdělali oheň, který vytrvale plápolal do noci, mezitím co se po svahu přišplhala hustá mlha.

A hodnocení účastníků, kteří plnili expediční dovednosti? Byli skvělí, utvořili dobrou partu. Spolupracovali, vzájemně si pomáhali a nikdo si nestěžoval na námahu. M. Šimek, jeden z vedoucích, dodává: Expedici všichni splnili vrchovatou měrou – ušli 102 km a vystoupali 4 795 m!
Další podobnou akcí bude pochod po českých vesničkách rumunského Banátu na podzim 2009.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...