Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Dětský čin roku 2008 zná své semifinalisty

Čtvrtý ročník projektu Dětský čin roku má své semifinalisty. Třicet nejzajímavějších příběhů o statečných skutcích českých školáků vybrala odborná komise ze stovek došlých příspěvků. O vítězích…

  • Publikováno: 12. 10. 2008

Hlasování dětské poroty bylo zahájeno 1. října a potrvá do 20. listopadu 2008. Členem dětské poroty se může stát každý žák základní školy, speciální základní školy nebo osmiletého gymnázia tím, že pošle svůj hlas jednomu příběhu v každé ze šesti soutěžních kategorií – Záchrana lidského života, Pomoc v rodině, Pomoc jiným dětem, Pomoc ostatním lidem, Pomoc přírodě a Dobrý nápad. Hlasovat mohou jednotlivci i celé třídy.
Projekt Dětský čin roku probíhá pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Ministerstva zdravotnictví ČR a primátora hlavního města Prahy MUDr. Pavla Béma. Organizátorem je nadační fond Dětský čin roku a hlavním partnerem projektu společnost Whirlpool ČR.
Dětský čin roku vznikl na Slovensku v roce 1999 z iniciativy společnosti Whirlpool Slovakia a dosud se do něj zapojilo více než půl milionu dětí. V České republice byl projekt Dětský čin roku poprvé neoficiálně představen v roce 2004. Zapojit se do něj mohou žáci základních škol, speciálních základních škol a osmiletých gymnázií z celé ČR, kteří vykonali nějaký pozoruhodný dobrý skutek, nebo si všimli skutku svého stejně starého kamaráda a napíší o něm.
Do projektu Dětský čin roku se letos zapojilo 581 dětí, které poslaly příběh o svém statečném činu nebo činu svého stejně starého kamaráda. V letošním roce se nejpopulárnější kategorií stala Pomoc přírodě, do níž svými příběhy přispělo 184 dětí.
Odborná komise ze všech došlých příběhů vybrala třicítku těch nejzajímavějších, nejstatečnějších a nejlidštějších, které postoupily do užšího kola. V letošním roce pracovala komise ve složení: Aleš Háma (tvář projektu Dětský čin roku), Blanka Lišková (Česká rada dětí a mládeže), Jitka Čvančarová (herečka a patronka projektu), Josef Klír (módní návrhář a patron projektu), Ján Živný (předseda nadačního fondu Dětský čin roku) a Radek Novotný (generální ředitel Whirlpool CR).
Zvolit třicítku těch nejlepších dětských činů nebylo vůbec jednoduché a semifinalisty jsme vybírali opravdu zodpovědně. Jsme nesmírně rádi, že se do projektu zapojuje rok od roku stále víc dětí. V dnešní době těch skutečných hrdinů není moc ani mezi dospělými. O to víc obdivuji děti, které, ač nedospělé, jdou nám svými hrdinskými skutky příkladem, prohlásil jménem celé odborné komise Aleš Háma.

Výběr absolutních vítězů Dětského činu 2008 je nyní v rukou dětské poroty. Hlasovat lze buď poštou na korespondenční adresu Dětský čin roku, P. O. Box 96, 170 04, Praha 74 nebo elektronicky prostřednictvím formuláře na stránkách projektu www.detskycinroku.cz
Statečné činy, které získají od dětské poroty nejvyšší počet hlasů, budou oceněny při slavnostním vyhlášení na Staroměstské radnici v Praze 9. prosince 2008. Škola, jejíž žák (autor příběhu) zvítězí v některé ze šesti kategorií, získá 10 000 korun na školní pomůcky.
Všech třicet semifinálních příběhů najdou děti jednak přímo na webových stránkách Dětského činu roku www.detskycinroku.cz nebo ve speciální příloze Učitelských novin č. 35 (vychází 14. října).

Na webových stránkách projektu je pro hlasující děti letos připravena speciální soutěž. Každý, kdo pošle svůj hlas některému z vybraných příběhů, automaticky se dostává do slosování o zajímavé ceny. Počítač vygeneruje každý týden 10 hlasujících dětí, které získají dárky s logem Dětského činu roku. Soutěž končí spolu s hlasováním 20. listopadu 2008.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...