Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Filmový festival o životním prostředí – EKOFILM – dnes začíná

34. ročník Mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí, přírodním a kulturním bohatství EKOFILM začíná v pondělí 6. října 2008. Vypravit se na něj můžete do Českých Budějovic a…

  • Publikováno: 06. 10. 2008

Vznikl v roce 1974 v Ostravě. V současné době festival nabízí, kromě promítání soutěžních i nesoutěžních filmů, i širokou platformu pro diskuze, přednášky, besedy, workshopy na témata životního prostředí, přírodního a kulturního dědictví. Tématem letošního ročníku je Rok planety Země.

V tomto roce bude již podruhé součástí festivalu Kinematovlak. Díky němu se Ekofilmu budou moci zúčastnit školy a další zájemci i v jiných městech Jihočeského kraje. Od kinematovlaku bude také letošní ročník slavnostně vypraven v pondělí 6. října v 17 hodin na nádraží v Třeboni za účasti výpravčího a průvodčího celého Ekofilmu, Jaroslava Duška a významných cestujících, představitelů zúčastněných jihočeských měst festivalu a jeho partnerů.
Hosté budou moci k první stanici kinematovlaku přijet obvyklým spojem ze stanice Třeboň Lázně v 16.50 hodin. V 18.30 pak začne v kině Světozor, v Třeboni na náměstí, promítání filmu Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí s Jaroslavem Duškem v hlavní roli.
K centru města sveze zájemce opět jednu stanici běžný spoj v 18.07 hodin. Kinematovlak se zdrží v Třeboni do úterý 7. října, ve středu a ve čtvrtek 8. a 9. října bude ve Veselí nad Lužnicí, v pátek 10. října pak bude v poslední stanici, v Boršově, kde se zdrží do soboty.
V kinematovlaku se uskuteční dopolední a odpolední promítání pro školy, podvečerní a večerní hodiny jsou rezervovány pro veřejnost. K vidění budou zajímavé filmy a besedy s jejich tvůrci, například se Stevem Lichtagem. A pozor, Jaroslav Dušek přijede osobně zkontrolovat účast diváků kinematovlaku. Kdy to ale přesně bude, to zůstává překvapením.

V českobudějovickém kině Kotva bude filmový maratón, doplněný o řadu dalších doprovodných akcí, oficiálně odstartován 6. října večer evropskou premiérou kanadsko – francouzského filmu Změny klimatu – Blýská se na časy. Zahajovací den volně zakončí v kinokavárně hudební setkání s protagonisty Jasné páky spojené s ukázkami filmu o kapele.

Součástí festivalu Ekofilm je dále odborný program na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity. Od úterý 7. října do čtvrtka 9. října jsou připraveny projekce spojené s přednáškami a besedami.

V pátek 10. října se Ekofilm přestěhuje do Českého Krumlova, kde bude mít zázemí v Městském divadle a některé akce se uskuteční v kině J&K a sálech Prelatury. Tradiční nabídkou návštěvníkům budou individuální projekce všech přihlášených filmů na projekčních místech v Městském divadle. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěžní sekce Ekofilmu proběhne v sobotu 11. října večer, také v Městském divadle, kde budou v neděli 12. října dopoledne všechny vítězné filmy promítnuty.

Jaroslav Dušek nebude jen průvodcem letošního ročníku Ekofilmu, ale bude i jedním z protagonistů dvou představení, která budou součástí festivalového programu.
Ve středu 8. října se v Solnici v Českých Budějovicích představí jako režisér výjimečného představení z repertoáru Malého Nosticova divadla v Praze, Jonathan Livingston Racek amerického autora Richarda Bacha. Mimořádný divácký zážitek zprostředkovávají na jevišti dvě neslyšící herečky a tlumočnice do znakového jazyka. Představení se opírá o fascinující vazbu mluveného slova a pohybovosti jazyka neslyšících.
V pátek 10. října večer se v Městském divadle v Českém Krumlově uskuteční představení divadla Vizita, Rozechvělé stření, ve kterém budou plně improvizovat společně s Jaroslavem Duškem Pjér la Šé´z za zvukového chvění Zdeňka Konopáska a světelného chvění Viktora Zborníka.

Další součástí festivalu budou čtyři doprovodné výstavy, mezi nimi i výstava fotografií Jiřího Kučery z natáčení filmu Báječní muži s klikou, jehož promítání a setkání s tvůrci po třiceti letech proběhne v sobotu odpoledne v kině J&K. Po celý říjen bude také v českobudějovickém kině Kotva k vidění výstava fotografa a sociologa Rudolfa Šmída Home made neboli traktory doma dělané. Vernisáž se uskuteční 7. října. Všechny akce festivalu jsou pro akreditované účastníky zdarma.

Pro zájemce, kteří chtějí navštívit festival Ekofilm v Českém Krumlově v pátek 10. října a v sobotu 11. října, nabízí pořadatelé možnost dopravy autobusem. Autobus bude označen plakátem Ekofilm 2008.

Bližší informace naleznete na www.ekofilm.cz


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...