Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Obloha v říjnu

Za večerního soumraku nalezneme nízko nad jihozápadním obzorem v souhvězdí Střelce planetu Jupiter, naopak za ranního rozbřesku se ve Lvovi setkáme s prsteny opásaným Saturnem. Snad…

  • Publikováno: 01. 10. 2008

Viditelná je krátce po západu Slunce a za vzdáleným obzorem mizí asi hodinu po naší denní hvězdě.
Podíváme-li se na Venuši dalekohledem, zahlédneme prakticky celý její kotouček o úhlovém průměru 12 vteřin. Šestého října navíc planeta projde poblíž nápadné stálice Zubenelgenubi ze souhvězdí Vah, 26. října se naopak ocitne u Antara ze Štíra. Hned dvakrát ji navštíví i Měsíc. Ve středu 1. října a ve čtvrtek 2. října bude jižně od Venuše, totéž se zopakuje 31. října a 1. listopadu.
V pondělí 6. října projde Merkur mezi Zemí a Sluncem. Tentýž den kolem planety již podruhé proletí meziplanetární sonda Messenger, takže se můžeme těšit na záplavu nových, bezesporu opět velmi zajímavých fotografických záběrů.
V plné kráse se ale předvede i sám Merkur. V polovině měsíce jej totiž naleznete nad východním obzorem. Snad nejlépe bude viditelný od 19. do 27. října, kdy jej pohodlně zahlédneme zhruba půl hodiny před východem Slunce.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...