Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Z české přírody mizí studánky, lidé se nestarají

Studánky, které po staletí znamenaly pro člověk důležitý zdroj vody, pomalu z české přírody mizejí. Způsobuje to jednak vysychání pramenů, ale studánky také zarůstají, zanášejí se a podobně.…

  • Publikováno: 21. 09. 2008

Nemáme k dispozici data z celé republiky, ale například na Beskydsku byl před patnácti lety dělán průzkum, který zmapoval zhruba 250 studánek. Před čtyřmi lety proběhl další průzkum stejných zdrojů a našli jich už jen šedesát, řekl Michal Kulík z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP).
Aktuální průzkum stavu studánek v České republice není k dispozici, ale jejich mizení je dost pravděpodobné. Mohou za to různé terénní úpravy, meliorace, odlesňování nebo naopak nové zalesňování, výstavba komunikací. Vliv má spousta faktorů, řekl Jan Sedlmayer z Českého hydrometeorologického ústavu.
Proto ČSOP spustilo Národní registr pramenů a studánek na internetu, konkrétně na www.estudanky.cz . Každý má možnost, pokud narazí v přírodě na studánku nebo ji má někde poblíž svého bydliště, na stránce zaznamenat její polohu, popsat stav a případně ji vyfotografovat.
Od března 2008, kdy stránka začala fungovat, je v její databázi více než čtyři sta zaregistrovaných přírodních vodních zdrojů vody.
V rámci druhé fáze projektu nabízí ČSOP zájemcům, aby si nějakou studánku vzali pod patronát a pečovali o ni.
Lidem, kteří se o studánku starají, proplácí ČSOP například rozbory vody nebo drobný materiál na její údržbu.
Podle Kulíka jsou rodiny, které se o svoji studánku starají třeba již třetí generaci. Dále jsou to dětské kolektivy, důchodci, trampské osady. Do projektu se může zapojit každý.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...