Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Jičín město pohádky 2008

úterý 9. září 2008 bude pod názvem Když se čerti rojili zahájen 18. ročník festivalu Jičín - město pohádky. Pod záštitou Literární akademie Josefa Škvoreckého a Rady Královéhradeckého kraje se…

  • Publikováno: 09. 09. 2008

Generálním partnerem je firma Seco Group a.s.

Laskavost, noblesa a rytířskost, slova, která jakoby se pomalu vytrácela z našeho slovníku i jednání. Že to s námi lidmi není až tak zlé, opět dokazuje tým nadšenců, kteří letošní ročník festivalu připravili. Hlavní město pohádky, jehož patronem je Jiří Lábus, bude zase pestré zpíváním, malováním, čtením pohádek a příběhů, vystupováním tanečních a divadelních souborů, objevováním kouzla vyprávění a umění naslouchat. Aby se zde hodně tvořilo a vytvářelo a každý měl příležitost ukázat, co dovede. Abychom si znovu připomněli, že dobrá knížka je jako dobré jídlo, věrný přítel, který nás provází, pokud sami chceme, po celý život.

Proto zveme Vás, děti i kmety, do ráje. A to nejen Českého, ale i čtenářského. V Porotním sále jičínského zámku, u umělecké makety Ďáblovy bible, se můžete těšit od středy 10. do soboty 13. září na autorská čtení a autogramiády. Dalším čtecím a vyprávěcím místem bude Čítárna U čerta na Rynečku. Svoji tvorbu osobně představí oblíbení spisovatelé Ivona Březinová, Jiří Dědeček, Petra Braunová, Arnošt Goldflam, Sandra Vebrová, Jan Sobotka, Daniela Krolupperová, ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek, ale i studenti Literární akademie Josefa Škvoreckého z Prahy, kteří jsou zároveň lektory dílen tvůrčího psaní. Spolu s nimi do Jičína přijedou zástupci pedagogického sboru této soukromé vysoké školy v čele s rektorem prof. Petrem Čornejem V reprezentativním složení se ve čtvrtek 11. září v 10 hodin představí studentům v aule Lepařova gymnázia a v 19 hodin veřejnosti v Knihovně Václava Čtvrtka. V sobotu bude hlavní město pohádky hostit mezinárodně uznávaného autora knih pro děti, ilustrátora a grafika žijícího v New Yorku – Petra Síse. Uvede zde svoji nejnovější knihu Zeď aneb jak jsem vyrůstal za železnou oponou. Pocty se v pohádkovém městě dostane malíři a ilustrátorovi Karlu Frantovi.

Z bohatě prostřeného programového stolu vyberme několik dalších lákavých lahůdek.

Stejnou funkci jako dobrý chléb, vytváří základ festivalového jídelníčku na čtyřicet tvůrčích dílen, které doplňuje čertovská škola ve sklepeních zámku a Čertohraní s pískem na Rynečku. Pokud nevíte, jak vzniká socha z písku, nenechte si sochání s akademickým sochařem F. Bálkem a jeho studenty ujít. Spolupráce se zlínskou filmovou školou doplní rozmanitost dílen o animaci a pixilaci, spolupráce s Kontem Bariéry rozšíří nabídku o účast dílen chráněných.

Nebudou chybět ani místa her. Šachovou partii sehrají v den zahájení i na ukončenou andělé proti čertům, v průběhu festivalu si mohou zájemci zahrát šachy i mariáš se zkušenými šachisty a mariášníky. Jste-li zvědaví, jak hledat díru do pekla, kudy se tam vlastně jde, zúčastněte se festivalové soutěže pro malé i velké, jejíž přesná pravidla, hrací list a další informace o celém festivalu najdete na www.pohadka.cz.

Pátek 12. září je Dnem knihoven. Od 11 hodin se koná za účasti knihovnic a jejich malých čtenářů z celé republiky v Masarykově divadle Čertologický kongres a ve 13 hodin na velkém nádvoří zámku proběhne slavnostní pasování rytířů Řádu krásného slova Albrechtem z Valdštejna. Letos titul obdrží herečka Libuše Havelková a spisovatelka Martina Drijverová. Pravý a nefalšovaný čertovský bál s andělskými čertovinami páteční rojení zakončí.

K dalším delikatesám ze čtyřicetičtyř stránkové programové brožury patří koncert Evy Urbanové nebo mezioborové kolokvium Dobro a zlo a svět dětí, vedené renomovanými psychology, také hradecké Klicperovo divadlo či pouliční divadlo Kvelb, ale i Petr Kolář, Spirituál kvintet, Jan Budař a Eliščin band a další.

Přijdete-li na pohádkový festival v čertovském kostýmu, nezapomeňte si vyrobit jmenovku. Na jedné straně s originálním čertovským jménem, na zadní straně opatřené vlastním jménem a adresou. Jmenovky, které odevzdáte po ukončení zahajovacího pohádkového průvodu asistentkám čerticím, budou slosovány. V neděli 14. září se bude Váš čertovský kostým dobře hodit na rodinný výlet historickým parním vláčkem za čerty do Českého ráje. Denně v podvečer v 17:30 pod názvem Co jsme dnes zažili zrekapitulujeme se zajímavými hosty prožitý den, čímž i pro novináře připravíme souhrnné zpravodajství.

Zveme Vás všechny, děti malé i velké, rodiče tlusté i tenké, do Jičína, do hlavního města pohádky.
Ve dnech 9. – 14. září se zde koná velké čertovské rojení. Bát se nemusíte. Každý kluk i holka ví, český čert je laskavývzkazuje všem básník Jiří Žáček. A to by v tom musel být čert, aby se letošní slavnost nepovedla.
Přijďte se o tom sami přesvědčit!


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...