Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Víkend na Pražském jarmarku

Sobotní osmihodinový program zahájila již ve 14 hodin Dětská lidová muzika MODŘENEC z Prahy, Modřan a po ní se představilo na pódiu 20 tanečníků a tanečnic ze Slovenska, Čech a Moravy, kteří v…

  • Publikováno: 01. 09. 2008

Ohlas diváků na obě vystoupení nejmladších folkloristů byl velký.
Vyvrcholením sobotní folklorní slavnosti bylo vystoupení dvou profesionálních folklorních kolektivů – BROLNU z Brna a slovenského SLUKU.
Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů přijel do Prahy se svou sólistkou Vlastou Grycovou a představil pražskému publiku první tři z finále letošní dětské soutěže lidových písní ZPĚVÁČEK Anetu Juříčkovou, Tadeáše Hozu a Kristýnu Malou. Na závěr rozezpíval BROLN prezentací známých lidových písní tisícovku přítomných diváků.
Podobně spontánně přijalo publikum i večerní program SLUKu – Slovenského umeleckého kolektívu, který v příštím roce oslaví 60 let svého působení. Diváci tleskali tancům a písním z folklorních oblastí západního, středního i východního Slovenska, legendárním tancům Tatranská noc, Podpolianská mlaď nebo Pošundrák v choreografii Juraje Kubánka, který na podzim oslaví životní jubileum 80 let. Poprvé se SLUK představil pražskému publiku již v roce 1950.
V nedělním programu se vedle zahraničních souborů z Izraele, Bulharska, Bosny a Hercegoviny premiérově představily dva soubory z Prahy – KYTICE a ŠARVANEC. Soubor Vysočan z Jihlavy překvapil pásmem jarmarečních písní a tanců a valašský VSACAN ze Vsetína vyvolal bouřlivý potlesk zejména po Valašském odzemku, Klobnickém čardáši a Zbojnickém tanci.
Před závěrečným vystoupením italských tanečníků a muzikantů souboru A´SPIGA ROSSA pozval moderátor Martin Stratílek na pódium předsedu letošního 5. Pražského jarmarku Zdeňka Pšenicu a místopředsedu Jana Šlajse. Oba poděkovali všem účinkujícím souborům za předvedené výkony, divákům za hojnou účast, členům štábu a pořadatelům za šestidenní výbornou práci. Rovněž ocenili účast lidových řemeslníků a umělců na jarmarku a prezentaci jejich výrobků v 35 stáncích. Pozvali všechny diváky na 6. ročník festivalu Pražský jarmark v roce 2009.
Na letošním mezinárodním festivalu Pražský jarmark se představilo 450 účinkujících z 13 zahraničních souborů a 17 z České republiky. Na zajištění a průběhu festivalu se podílelo více než 100 programových organizačních pracovníků, pořadatelů, techniků. V průběhu šesti dnů (40 hodin programu) navštívilo festival více než 90 000 návštěvníků.
Ohlasy na 5.ročník MFF Pražský jarmark
Několik minut po skončení nedělního programu festivalu provedl předseda Festivalového výboru Zdeněk Pšenica stručné zhodnocení: Právě skončený ročník považuji za velmi zdařilý, protože se nám podařilo představit desítkám tisíc diváků pestrou paletu 30 folklorních souborů a skupin ze zahraničí i z našich folklorních regionů.
Na pódiu vystupovaly velmi kvalitní soubory z různých částí Evropy, ale i z Japonska a Nového Zélandu. Většina z nich má již dlouholeté zkušenosti a řadu ocenění z mnoha mezinárodních festivalů a přehlídek.
Z Čech, Moravy a ze Slovenska se představily vynikající profesionální soubory ONDRÁŠ, BROLN a SLUK a další známé soubory Vsacan, Písečan, Vysočan a další. A vedle nich měly velký divácký úspěch i dětské soubory z Prahy i 20 účastníků Mezinárodní dětské taneční dílny.
Zájem diváků byl ještě větší než loni, a to i o stánky lidových řemeslníků a umělců.
Průběh letošního Pražského jarmarku potvrdil, že má již své pevné místo v letním kulturním životě Prahy.
Diváci rovněž svými 600 podpisy pod Petici podpořily zachování Vojenského uměleckého souboru Ondráš.
Chtěl bych ještě doplnit, že pražský festival je součástí dalších 50 mezinárodních folklorních festivalů a akcí, které pořádají letos členské organizace Folklorního sdružení ČR. O tomto víkendu například proběhly úspěšné festivaly v Liptále, Brně, Adákovy slavnosti v Hlinsku a Frenštátské slavnosti ve Frenštátě pod Radhoštěm.
Jan Šlajs, ředitel 5. ročníku MFF Pražský jarmark ho hodnotí takto: Překvapil mě velký zájem diváků již od odpoledních hodin, kdy převažují obyvatelé Prahy, kteří se jdou cíleně podívat na svůj soubor, svůj region nebo zemi a pobavit se. Přičítám to i informacím, které poskytují o festivalu média – zejména Český rozhlas, Rádio Blaník, Pražský deník a další. Mnohé z nich jste na Ovocném trhu mohli potkat každý festivalový den. A samozřejmě pro zahraniční návštěvníky Prahy je to doslova senzace, vidět uprostřed historické Prahy český, moravský a slovenský folkor, ale i krásné kroje, písně a tance ze zahraničí.
A nakonec ještě pozvání k poslednímu ohlédnutí za skončeným festivalem Pražský jarmark 2008.
V pondělí 1.9.2008 bude v rozhlasovém pořadu Domino Českého rozhlasu reportáž o Pražském jarmarku. Začátek v 19.10 hodin.
Slávek Hrzal
Dětská tisková agentura
603 426 422


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...