Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Jak vybrat stan

Při výběru stanu je třeba si rozmyslet, co skutečně potřebujete. Zda jezdíte pod stan sami, s kamarády nebo s celou rodinou, jak často vyrážíte ven nebo do jakých klimatických podmínek. Pro…

  • Publikováno: 06. 07. 2008

Obyčejné stany
Stany pro občasné používání (2 – 3 víkendy v roce, jednou na vodu a na týden na mácháč). Jedná se o stany se sklolaminátovou konstrukcí, tyčemi s viditelnými kovovými spojkami na povrchu a podlážkou z vrstveného polyethylenu či jiného podobného igelitu. Parametry nepromokavosti tropika jsou cca 1,5 – 3 metry vodního sloupce, což je pro české podnebí dostačující. Tyto parametry je zbytečné uvádět u podlážky z výše zmíněného materiálu (i když to někteří výrobci dělají). Vydrží při prvních testech všechno, problém však je v životnosti tohoto materiálu.
Pokud vám uvedené charakteristiky vyhovují, pak vězte, že za stan pro 2 – 3 lidi s jednou předsíňkou zaplatíte cca 2500 – 3500 Kč. Váha bude cca 3,3 – 4 kg. Mezi tyto stany patří také velké rodinné stany pro 3 – 12 osob, které již nejsou pouhým doplňkem stanů turistických. Na tomto posunu se podílejí i sami výrobci, kteří se novými nápady a modely snaží uspokojit potřeby rodin s dětmi. Specialitkou jsou stany z bavlny – Technolen, které se stále těší velkému zájmu.
Kvalitní stany
Stany na trek do Tater, stop po Skotsku, každý druhý víkend na vandr či výpravu, tzn. budete stan stavět každou noc jinde. Na těchto cestách vám hrozí, že v případě bouřky nebude na blízku první pomoc v podobě hospody nebo ubytovny a vítr bude rvát ze země kotvící šňůry
Konstrukce těchto stanů je duralová (hliníková slitina), spojky již bývají v těle tyče, takže nejsou vidět a nepřekážejí při stavbě, hlavně u provlékání tyčí tunýlky. Podlážka je z textilií opatřených zátěrem, který vydrží dlouhodobě 6 a více metrů vodního sloupce. Tropiko je opatřeno úpravou proti UV záření a zátěrem min. 3 m vodního sloupce.
Váha stanu této kategorie pro 2 – 3 osoby je cca o čtvrtinu nižší než u stanu obyčejného, cena naopak vyšší – od 4000 do 5500 Kč. Samozřejmě najdete i konstrukce, které jsou výsledkem kompromisů. Jedná se o stany z kvalitních materiálů, ale s laminátovou konstrukcí (COLEMAN, HANNAH adventure series).
Specialitky
Záměrně nepíši stany expediční, protože to platí jen zčásti. Spíše jde o jedinečné či jinak zajímavé konstrukce, zaměřené na velký vnitřní prostor (tunely), nebo na extrémní odolnost ve vichřici (více prutů s mnoha kříženími). Některé stany mají sněhové límce (cca + 10 % ceny stanu), u některých si můžete navolit kosmickou technologii tyčí (kevlar u JURKů navyšuje cenu až o 40%).
Článek byl převzat z www.vystavastanu.cz a vznikl ve spolupráci s časopisem KALIMERA – průvodce světem cestování a vybavení.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...