Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Výstava stavebnice Merkur přiláká malé ale i velké

Modely ze známé stavebnice Merkur, které pocházejí ze sbírky Jiřího Mládka, vystaví od 18. dubna Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy. Největší český sběratel této stavebnice dnes do Roztok…

  • Publikováno: 15. 04. 2008

Nejstarší pocházejí z 20. let minulého století, kdy se stavebnice ještě pod původním názvem Inventor začala vyrábět.

Muzeum představí rovněž řadu modelů, které z Merkuru lidé vytvořili. Návštěvníci si budou moci prohlédnout kolotoč a funkční tkalcovský stav z doby první republiky, dále autíčka, letadla, jeřáby, model vlakového nádraží i vláčky ze současné produkce firmy. „Zájemci budou mít k dispozici součástky a budou si moci sami něco postavit,“ řekla Táňa Pekárková z roztockého muzea.

Jiří Mládek sbírá Merkur už více než 30 let, doma má na 590 těchto stavebnic. Sběratel v Roztokách představí svou rozsáhlou sbírku, přiveze rovněž ruské kolo, které dokončil v nedávné době. Vystavena bude i část jeho dosud největšího modelu, takzvaného Ocelového města. Stavbu inspirovanou stejnojmenným románem Julese Verna sběratel sestavil a pro muzeum Merkuru v Polici nad Metují a neustále jej rozšiřuje. V současné době váží kolem 1200 kilogramů.

Výstava Fenomén Merkur potrvá v muzeu v Roztokách od 18. dubna do 21. září.

U zrodu stavebnice Merkur stál v roce 1920 Jaroslav Vancl. Původní hračka byla založená na háčkovém principu. V roce 1925 přešel Vancl na nový systém spojování jednotlivých dílů pomocí šroubků a matiček. Ten se zachoval, stejně jako nový název stavebnice – Merkur, v nezměněné podobě až dodnes.

Součástky si lidé oblíbili nejen na hraní, ale používali je i k drobným opravám v domácnosti. Merkur využili také mnozí vědci, například profesor Otto Wichterle s jeho pomocí sestavil v 60. letech první stroj na výrobu kontaktních čoček.

V dnešní době stavebnice žije díky Jaromíru Křížovi a jeho synům, kteří po roce 1989 převzali výrobu této české hračky. Stavebnice získala v roce 1996 a 1997 ocenění Hračka roku a úspěšně se exportuje se do západní Evropy, Kanady i zemí bývalého Sovětského svazu.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...