Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Projekt ČSOP Živá zahrada i pro školy

Projekt ČSOP Živá zahrada si klade za cíl motivovat veřejnost k úpravám svých zahrad i pro potřeby volně žijících živočichů. Prostřednictvím Živé zahrady se tak alespoň částečně vrací příroda…

  • Publikováno: 03. 01. 2008

Se svou zahradou se může přihlásit prakticky kdokoliv. Soutěžící na svém pozemku sledují v daných termínech dvakrát ročně výskyt vybraných druhů živočichů, svá pozorování zaznamenávají do mapovací karty. Bodové ohodnocení je pak úměrné počtu pozorovaných živočichů. Zahrady účastníků, kterým se během 3 let podaří získat stanovený počet bodů, získávají titul Živá zahrada. Soutěž je dlouhodobá, proto může soutěžící svoji zahradu postupně přizpůsobovat tak, aby na ní živočichy přilákal. Účastníci dostávají pravidelně rady, jak na to.
Zvláštní soutěžní kategorií jsou školní zahrady, které mají určeny vlastní termíny pozorování. Účastnit se může celá škola, třída nebo zájmový kroužek.
V posledních letech sledujeme významný úbytek biodiverzity právě v okolí lidských sídlišť. Mnozí živočichové, kteří člověka u jeho sídlišť provázeli po staletí, najednou rychle mizí. Příčiny nejsou zcela známé, ale je zřejmé, že jednou z nejdůležitějších je změna péče o zahrady. V posledním desetiletí lze pozorovat, jak se zahrady stále více izolují neprostupnými ploty, ze zahrad mizí ovocné stromy, vysazují se na nich zdejší přírodě neznámé druhy rostlin, intenzivně se sečou trávníky, používá se více chemických prostředků a nevhodná technika. Často se také na zahrady zavádějí prvky, které jsou živým organismům smrtelně nebezpečné (nevhodně konstruované nádrže s vodou, bazény s kolmými stěnami, průhledné skleněné stěny, ).

Český svaz ochránců přírody zahájil program Živá zahrada v roce 2003. Po třech letech se do soutěže zapojilo již 596 zahrad, z toho jarního pozorování se zúčastnilo 237 zahrad, v zimním kole soutěžilo zahrad 229. První 4 zahrady získaly titul Živá zahrada v závěru roku 2006.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...