Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Rok s Jaroslavem Foglarem

V letošním roce si připomínáme 100. výročí narození spisovatele a legendárního skautského vůdce Jaroslava Foglara. Autor, který je známý i pod skautskou přezdívkou Jestřáb, proslul zejména…

  • Publikováno: 29. 12. 2007

Odkaz spisovatelova díla však nacházíme dodnes nejen v literatuře pro děti a mládež, ale v širším kontextu se fenomén Foglarovy tvorby odráží i v mnoha oblastech společenského dění. Jen málokterý spisovatel totiž dokázal vetknout do svého díla tolik prvků, které se následně staly symboly nejrůznějších aktivit či dějů s původní předlohou již nijak nesouvisejících, jako právě tento spisovatel. Takovými fenomény, které se staly synonymy pro nejrůznější životní situace, jsou například ježek v kleci, bobříci, Modrý život, Stínadla…

V průběhu letošního roku se uskutečnila řada akcí a aktivit, jimiž si nejen Foglarovi příznivci, ale i širší veřejnost, připomněli autorovo významné kulaté jubileum: Byly to především dvě dlouhodobé reprezentační výstavy o spisovatelově životě a díle – Od Bobří řeky do Stínadel v Muzeu hlavního města Prahy (květen – září) a Kde oblaka bílá plují… v Moravském zemském muzeu v Brně (květen – říjen).

V den Foglarových narozenin – 6. července 2007 – byl jeho přáteli umístěn na vitráži rodného domu v Benátské ulici v Praze 2 pamětní text doplněný symboly ježka v kleci a listu tajemného stromu ginkgo. Ve stejný den se uskutečnilo i pietní setkání u hrobu Jaroslava Foglara na Vinohradském hřbitově.

K dalším aktivitám patřilo setkání ve Sluneční zátoce u Ledče nad Sázavou, kde Jaroslav Foglar v roce 1925 poprvé tábořil se svým skautským oddílem. Jestřábovo chlapecké sdružení neslo pojmenování Hoši od Bobří řeky a Foglar jej vedl nepřetržitě plných šest desetiletí! V tomto směru je bezesporu jako skautský vůdce a vychovatel mládeže světovým rekordmanem.

Mozaiku plné stovky nejrůznějších výstav, besed, soutěží a setkání, které se v průběhu roku uskutečnily po celé republice, završují závěrečné pražské akce na sklonku roku.

V poslední listopadový víkend proběhl v sále kláštera Emauzy již 7. ročník Memoriálu Jana Tleskače – mistrovství světa ve vyjímání ježka z klece. Soutěže se v průběhu všech dosavadních ročníků zúčastnilo více než tisíc startujících (ve věku od čtyř do 80 let!) z celkem 13 zemí tří kontinentů.

Závěrečnou akcí letošní „Foglariády“ se stal vzpomínkový večer s názvem Století Jestřába, který se uskutečnil ve středu 19. prosince od 19 hodin ve velkém sále Městské knihovny v Praze. Součástí programu s písničkami, originálními scénkami ze života Rychlých šípů a vystoupením známých osobností, bude i Světový pohár ve vyjímání „ježka z klece“ – bleskový souboj všech dosavadních mistrů světa v této netradiční soutěžní disciplíně.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...