Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Galén mezi námi

Jan Šimáně, který je dnes široce znám pod svou junáckou přezdívkou Galén, se narodil před osmdesáti lety v Praze, 1. října 1924. Je pro své vrstevníky i následovníky výjimečně důležitý svým…

  • Publikováno: 26. 11. 2007

Již jako dvanáctiletý (v roce 1936) založil se svými sourozenci a kamarády „svůj“ první dětský klub. Přezdívku Galén získal od svých nejbližších přátel v roce 1937 za tvrdošíjné projevy víry v to, že na místo zfanatizovanými davy v Bílé nemoci ušlapaného doktora Galéna se postaví řada „Galénů“ nových, a že diktátory potlačí.

Je považován za duchovního otce CVVZek. Letos mu bylo úctyhodných třiaosmdesát let a za svého největšího učitele považuje Jaroslava Foglara. Stejně jako v minulých letech zavítal mezi účastníky Celostátní velké výměny zkušeností do Třeště. Tam jej pro CVVZtkový zpravodaj vyzpovídala redaktorka Eva Fruhwirtová a s jejím laskavým svolením jej zde přepisujeme i pro všechny, kteří s námi v Třešti letos nebyli.

„Jaký je rozdíl mezi prvními CVVZkami a těmi současnými?

Určitě jsou mnohem lépe a rychleji organizované. Trošku mi chybí taková zdravá nervozita. Je vidět, že tyto akce jsou čím dál více propracovanější.

„Je dnes těžké pracovat s mládeží?

Věnuji se mládeži stálé a pořád je v té práci něco nového. Staří odcházejí a nahrazují je mladí a to je moc dobře. Nemyslím si, že je těžší dnešní mladé zaujmout, to ne. Byl bych ale nerad, kdyby se z CVVZ stal pouhý zvyk. Jsem rád, když lidé pořádají zase něco nového z vlastní iniciativy.

„Jak se vám líbí na Vysočině?

Líbí se mi tady moc, i když přiznávám, že nejsem moc zvyklý, že je samostatným krajem. Mám rád i ostatní kraje a přiznám se, že mým oblíbeným regionem jsou východní Čechy.

„Co byste vzkázal dnešním mladým lidem?

Aby bylo stále více těch, kteří druhé podporují iniciativně a jenom nečekají různá ocenění, ať to dělají s láskou.

„Kdo je nebo byl vaším vzorem?

Všichni jsme vyrůstali s Jaroslavem Foglarem, cítím se být mluvčím foglarovců. Jaroslav Foglar nás ovlivnil všechny.

„Jak vznikla přezdívka Galén?

V naší době nebyly přezdívky ještě tak časté a nebyly vůbec zvykem. Já jsem chtěl mít něco zvláštního a tak jsem si našel přezdívku Galén, podle postavy z Čapkovy Bílé nemoci.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...