Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Buzola ve světě pěti pólů

Pro jistotu začnu tím, že buzola je kompas doplněný úhloměrem, k přesnému určování směrů, azimutů, v úhlových stupních. To, že naše Země má magnetické pole také snad ví každý, ale ono bohužel…

  • Publikováno: 12. 07. 2007

Magnetické póly Země nejsou přesně tam co osa otáčení. Tato odchylka navíc není stálá, ale trvale a pomalu se mění.
Magnetické poruchy
Věnujte pozornost poznámkám, uváděným na geografických mapách, o místech s místní magnetickou poruchou. Tam vám vaše buzola bude ukazovat zcela chybně a v současnosti je tam nejspolehlivější řešení GPS. Geomagnetická porucha se obvykle nachází v různé hloubce pod povrchem, může ji způsobovat ale i hora nebo ložiska železných rud. To je pro cestovatele docela problém, zvláště když to předem nevědí.
Konstrukce
Kompas pracuje na velmi jednoduchém principu. Zmagnetizovaná střelka nám označeným koncem ukazuje k Severnímu magnetickému pólu, neoznačeným koncem, k pólu jižnímu. Důležité je kvalitní uložení hrotů osy střelky, v obvykle safírovém ložisku. Pouzdro s kapalinou a střelkou musí snést značně extrémní nároky na teplotu, tlak a mechanické poškození, protože musí vždy a všude spolehlivě pracovat.
Důležitý úkon při používání buzoly, je možnost co nejpřesnějšího zaměření buď skutečného cíle a následný odečet jeho azimutu, nebo z daného azimutu určit co nejpřesněji nějaký bod v krajině, kam směřuje. Buzolu musíte držet vodorovně aby se střelka mohla volně otáčet.
Typy
Náramkové kompasy jsou většinou dost robustní konstrukce, vodotěsné a vzhledem ke konstrukci i dost nepřesné. Výjimkou v přesnosti jsou moderní elektronické kompasy, které ale vyžadují při měření vodorovnou polohu ruky. Běžné, klasické a jednoduché náramkové kompasy vám pomáhají zhruba určovat směr a během cesty kontrolovat jeho přibližné dodržování. Nejedná se v žádném případě o náhradu buzoly, ale protože je lze mít stále na očích, dostupně připevněny i na svrchním oblečení, jsou vhodné pro surfaře, cyklisty, lyžaře či pro pěší túry v orientačně náročném terénu, např. za mlhy v bludišti ledovce. Některé tyto kompasy jdou navléct i na řemínek k vašim hodinkám.
Pravítkové buzoly jsou pravděpodobně nejpoužívanějším produktem z orientačního běhu převedeným do běžné turistiky. Jsou relativně jednoduché a i poměrně levné. Stačí-li nám přesnost okolo 2 ° při pečlivém zaměření, a to většinou stačí, pak jde jen o to vybrat si vhodný typ určený pro turistiku, s pomocnými měřítky 1:50 000 a 1:25.
Na závěr lze konstatovat, že při toulkách krajinou, máte-li dobrou mapu, buzolu potřebujete minimálně, zvláště máte-li už i nějaké ty zkušenosti. Můžou ale snadno a rychle nastat okolnosti, kdy perfektní znalosti v užívání buzoly životně důležitě potřebujete. K tomu aby vás tyto okolnosti nezaskočily, má sloužit i tento příspěvek.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...