Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Pionýrská organizace slaví v Moskvě 85. narozeniny

Moskva - Scvrkla se, ale stále je tady. Za zvuků bubnů, troubení trumpetek a dýmů z táboráků oslavila 19. května pionýrská organizace v Rusku své 85. výročí. Organizátorům přitom nijak nevadí,…

  • Publikováno: 18. 06. 2007

V podstatě každý Rus, kterému je dnes více než 25 let, byl nějakou část svého života pionýrem a přísahal učit se, bojovat a žít podle odkazu komunistického vůdce Vladimira Lenina. Tehdejší heslo „Buď vždy připraven!“ mají i dnešní pionýři, jen jsou nyní podle obnovené přísahy připraveni „sloužit vlasti“ a ne „bojovat za věc komunistické strany“. Ideologický nátěr ale zřejmě nebrání růžovým vzpomínkám na mládí – 40 procent respondentů sociologického průzkumu agentury VCIOM je pro obnovení Pionýra v jeho původní podobě.

Organizace sama už tak nadšená není, internetové stránky jedné z moskevských družin například začínají slovy: „Nejsme spojeni s žádnou politickou organizací, nehodláme nikoho zastupovat, nebojujeme za něčí program.“ Symboly ale zůstávají a jen jsou nově vysvětleny. Pionýrský šátek je rudý, protože je to prý barva snů a odvahy.

Pionýrem byl samozřejmě i nynější ruský prezident a někdejší důstojník tajné policie KGB Vladimir Putin. „Samozřejmě, že to bylo přepolitizované a přebyrokratizované, ale nějaký smysl to mělo, protože děti se spolu s názory čistě politického charakteru dozvěděly i mnoho obecně užitečných věcí,“ nechal se před časem slyšet při besedě s občany. Souhlasí s ním 95 procent Rusů. Právě Putin je politikem, který systematicky obnovuje „to dobré“ z dob sovětského impéria.

Rudé šátky a čepice-lodičky, zpěv budovatelských písní u táboráků a besedy o velké ruské minulosti si v těchto dnech užijí mladí pionýři i starší lidé toužící zavzpomínat na mládí na mnoha místech ruského hlavního města. Zorganizován byl například festival „Buď pozdravena Pionýrská organizace!“, jehož součástí je divadelní představení „Buď vždy připraven!“. Ve školách okolo Moskvy se v minulých dnech konal nábor dětí a každé, které se rozhodlo do organizace vstoupit, dostalo šátek zdarma. 21. května byl na Rudém náměstí slavnostní nástup, kde byli nováčci přijati.

Oslavy skončily v neděli, 20. května, večer na Poklonné hoře, kam byly na oslavu narozenin Pionýra pozvány i další dětské organizace působící v Rusku. Děti slavili okolo velkého ohně, dospělé čekal v budově Ruské akademie státní služby seminář na téma Perspektivy pionýrské organizace v 21. století.

Na počátku 90. let, kdy s rozpadem SSSR skončila i sláva pionýra, měla organizace okolo devatenácti milionů členů. První pionýři se objevili v roce 1922, o dva roky později byla organizace pojmenována po Leninovi. S rozpadem Sovětského svazu se rozpadlo i toto dětské hnutí.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...